Hopp til hovedinnholdet

Blir mobbet.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei ung.no Jeg er en jente på 14 år fyller snart 15. Jeg har en veldig stygg og lang nese. Jeg har blitt mobbet av det helt siden 4 klasse og nå går jeg i 9.klasse. Jeg blir mobbet av elever, lærerere og til og med mine egne søsken. Ingen bryr seg om meg på skolen, ingen lærere ikke engang ledelsen. Jeg gråter hver natt og tenker på hvorfor akkurat må jeg bli født stygg mens alle andre er så perfekte. Til og med idag hadde vi besøk av sex og samfunn og vi kunne skrive anonyme spørsmål. Noen spurte kan man ha nese sex og alle begynte å le og så på meg. Jeg gråt foran alle sammen men ingen brydde seg. Hvorfor får jeg ikke lov av legen å ta opperasjon vil de ikke stoppe det? Bryr de seg ikke om meg? Hva kan jeg gjøre for å få liten og kort nese? Vær så snill hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Huff det er vondt å bli utsatt for mobbing slik du blir! Det jeg håper at du kan gjøre er å snakke med helsesøster på skolen der du går om den mobbingen du blir utsatt for. Helsesøster vil ta deg på alvor og vil hjelpe deg slik at mobbingen slutter. Et tips til deg er at du viser helsesøster det du har skrevet her til oss i UNG.no.

Når det gjelder en eventuell neseoperasjon så må du bli eldre før du kan få gjennomført et slikt operativt inngrep. Du må nok bli 18 år før du kan bestemme selv

I Pasientrettighetsloven (§ 4-3 første ledd b)) står det at den helserettslige myndighetsalder er 16 år.

Det betyr at ungdom som har fylt 16 år i utgangspunktet har rett til å ta beslutninger i forhold til egen helse. Imidlertid er det i forarbeidene til pasientrettighetsloven gitt eksempler på avgjørelser som ikke kan tas før fylte 18 år. Som ett eksempel er det nevnt behandling som ”ikke kan omgjøres”, feks plastisk kirurgi.

Derfor har Departementet anbefalt at man skal være 18 år for å kunne samtykke til plastisk kirurgi.

Jeg håper at du snakker med helsesøster på skolen din om den mobbingen du blir utsatt for. Helsesøster vil ta deg på alvor og vil hjelpe deg slik at skolehverdagen din blir bedre.

Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing