Hopp til hovedinnholdet

Har vansker med bestevenninnen.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 14 år. Jeg har egentlig blitt mobbet av litt forskjellige folk siden jeg var liten (har også opplevd en del ubehagelige ting som jeg ikke vil gå inn på akkurat nå). Har hatt selvmordstanker og selvmordsplaner pluss at jeg har drevet med selvskading. Bestevenninna mi har vært med på å mobbe meg og stenge meg ute. Hun har også gjort at det har vært vanskeligere for meg å få venner. Hun bruker hele tiden sånne herskemetoder og jeg er ganske lei av det. Hun er en av de personene som har fått meg til å ville leve, men som også gjør at jeg vil ta selvmord. Jeg har prøvd å komme meg vekk fra henne, men det ender hele tiden med at vi blir venner igjen og jeg bare tilgir alt sammen. Grunnen til at det er så vanskelig er at hun er jo også en god venninne som har hjulpet meg gjennom noen tøffe tider, så jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det er slik at bestevenninnen din både bygger deg opp og drar deg ned så kan jeg forstå at du syntes det er vanskelig å vite hvordan du skal ha din relasjon med henne. Det jeg håper at du kan gjøre er at du snakker med henne om hvordan du opplever deres vennskap. Si fra til henne at du er glad for å ha henne som en venninne som hjelper deg når du har det vanskelig, men at du også opplever at hun kan stenge deg ute og at dette blir vanskelig for deg. Dersom hun er en skikkelig venninne så vil hun lytte til deg og så vil dere sammen finne ut av hvordan dere kan ha det bedre sammen. Så mitt råd til deg er at du snakker med venninnen din om dette.

Dersom du ikke vil snakke med henne så anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster på skolen der du går. Både om det du sliter med av selvmordstanker og selvskading, og om ditt vennskap til din venninne. Helsesøster vil ta deg på alvor og sammen vil dere kunne finne en løsning som gjør livet ditt lettere.

Jeg legger ved en del artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing