Hopp til hovedinnholdet

Alle snakke om den som mobbes, ikke om hvorfor mobberen mobber.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte bare på noe... Jeg hører alle snakke om mobbing og hvor galt det er o.l.... Men en av BFF mine var ganske ekkel mot den andre venninna mi og fyrste henne ut ved å si at vi vil ikke være venner med er mer.. jeg klarte ikke å se på henne en gang og har sykt dårlig samvittighet for det. Men alle snakker om bare den som blir mobbet, og aldri om kanskje hvorfor mobberen mobber... Jeg vet det er helt grusomt å bli mobbet, for jeg blir det, men det er nesten verre å mobbe fordi du må leve med skammen for alltid..det er sikkert ikke alle mobbere er sånn, men hadde bare lyst å si det så folk tenker mer på hvorfor og kanskje de kan hjelpe begge parter istedenfor å hate den andre.. Men er jeg en mobbe pga det? Er usikker..

Besvart 16.04.2018 17:17
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er gjort undersøkelser på hvorfor mobberen mobber. Men det er ikke så mange som snakker om det. Du kan lese mer om det i den første vedlagte artikkelen.
Hvis man er vant til å mobbe andre, blir man etterhvert vant til det, og da reduseres eller forsvinner skammen og den dårlige samvittigheten. 
Hvis man ikke sier noe, godtar man stilltiende handlingen fra den som mobber og utestenger. På en måte blir man da delaktig i mobbingen hvis man ikke sier fra, at man blir passive med-mobbere.
Hvis man selv mobbes er det ikke så lett å si i fra. Hvis man sier i fra, er man kanskje nestemann ut som mobbes.
Det høres ut som mobbing er et problem på skolen din. Det er ikke lov å mobbe og rektor har ansvaret for at mobbing ikke forekommer. Man kan melde til fylkesmannen hvis ikke skolen gjør noe etter å ha fått beskjed eller varsler om at det mobbes.
Du kan snakke med helsesøster på skolen om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. Kanskje helsesøster også kan hjelpe deg å snakke med den jenta som dere utestengte? Det vil kanskje lette samvittigheten din? 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem mobber?

Mobbere har gjerne et eller flere kjennetegn til felles, og vi har listet opp disse nedenfor. Vær likevel oppmerksom på at vår liste kun peker på hovedtendenser, og i enkelte tilfeller kan bildet av mobberne være annerledes.

Les mer

Mobber du uten å vite det?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

Kjenner du noen som blir mobbet på nettet? Tenker du over at du også er med på mobbingen hvis du videresender, kommenterer eller "bare" liker disse meldingene?

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing