Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir utsatt for mobbing på videregående

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Først ville jeg bare si jeg setter utrolig pris på denne siden! Har ikke hatt problemer med mobbing på vgs før nå nylig.Trodde alt var okei med vennegjengen, men det viser seg at de i flere måneder har hatt en gruppechat bare for dem der de har ekskludert meg. Ei av venninnene mine som er en del av denne chatten forsikret meg om at det bare var skolerelatert, men det er kommet fram i lyset at det er en mobbechat. De skriver stygge ting om hva jeg sier og gjør, og forteller ting jeg har fortalt dem i fortrolighet, hvor de gjør narr av dette. Jeg konfronterte dem med dette, og da var det jeg som ble syndebukken. De lovte å droppe baksnakkingen i chatten men det har de ikke gjort.Har snakket med helsesøster og flere, men føler ikke noe hjelper på humøret og selvtilliten. Jeg har forståelse for at jeg ikke må være med på alt, men oppførselen deres er ikke grei. Det jeg lurer på her, er om dette er en type nettmobbing som er straffbar? (Ettersom de legger ut personlige ting til andre.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 18 år!

Så leit å lese at du opplever mobbing på skolen! Det er ikke greit at vennene dine ekskluderer deg i en chat og gjør narr av deg.

Det er bra at du har funnet ut av dette, selv om det sikkert er vondt for deg. Og det er flott at du har konfrontert vennene dine med det! Det var modig gjort! Men det er veldig leit at de ikke slutter.

Hvis du har mulighet til å dokumentere det som blir skrevet er det bra. Ta for eksempel skjermbilde av chaten. Det kan være fint å vise det frem når du skal snakke med noen om det.

Mobbing og trakassering kan anmeldes. Du kan ta kontakt med politiet selv om du lurer på om saken er alvorlig nok. Politiet vil hjelpe deg og gi deg råd.

Det er flott at du har snakket med helsesøster og flere om det, men kanskje du ikke har vært tydelig nok? Skolen er opptatt av dette med mobbing og trakassering, så jeg synes du skal prøve og snakke med noen igjen. Snakk med læreren din, rådgiver eller en i ledelsen. De plikter å hjelpe deg!

Det du opplever påvirker antakelig hvordan du har det. Du opplever at humøret og selvtilliten endres. Det er viktig å snakke om disse tingene også slik at du kan få det bedre. Dersom du ikke synes det hjalp å snakke med helsesøster på skolen kan du ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor.

Jeg vil også anbefale deg å tenke gjennom om dette virkelig er venner du vil ha. Du fortjener å bli behandlet bra! Kanskje er det på tide og se seg om etter andre venner.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing