Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med depresjon etter at foreldrene mine skiltes.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg sliter veldig med depresjon pga hjemme situasjonen, mamma og pappa skilte seg i fjor sommer noe som fortsatt setter spor i meg selv om jeg har det noe bedre. Egentlig "hele" familien gjør meg deprimert jeg hører veldig ofte fra pappa sin side hvor dum og ubrukelig mamma er. Noe som synes er veldig trist. Jeg vil jo ikke høre det men samtidig får jeg forsvart mamma. Jeg blir også veldig sliten av vennene mine, de kaller meg "gay" jeg har ikke noe mot folk som er homofile. Men jeg har sagt gang på gang at jeg ikke er det men de bryr seg ikke "De gir rett og slett faen" begynner å lure på om de virkelig er mine venner. Har ett eksempel fra da vi var i byen med skolen på et arrangement og folk delte ut regnbueflagg og da sa jeg med full sinne "oy" da sier han "det er jo deg jeg støtter" da knakk jeg sammen innvendig. Det føles ut som om jeg må bli sammen med en jente for å bevise at jeg ikke er homofil. Det har utviklet seg til selvmordstanker. Beklager rotete spørsmål.

Besvart 13.06.2018 20:30
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Det er leit å høre hvordan du har det, men du skal vite at du reagerer helt normalt.

Barn og unge opplever ofte stor sorg når foreldre skilles. Man "mister" på en måte familien sin. Kanskje mister man hjemmet sitt også. Samtidig er vedvarende konflikter og voksne som snakker nedsettende om hverandre veldig krenkende for barna å være vitne til.

Det er fint at du forsvarer moren din, når andre snakker negativt om henne. Det er å vise stryke og klokskap. Du er en klok gutt.

Det er bra at du kjenner at det går litt bedre. Etter hvert vil du nok bli enda lettere og situasjonen blir mer normalisert, selv om ingenting blir som før.

Når tiden går og man får ting mer på avstand, kan det bli lettere å se fordeler med den nye situasjonen.

Det du opplever fra vennene dine er absolutt ikke greit og kan betraktes som mobbing. Jeg kan forstå at du lurer på om de virkelig er vennene dine.

Det er ikke gode venner som driver på slik.

Mobbing skal ikke forekomme og det er viktig at det blir slutt på dette. Skjer det på skolen, har skolen et stort ansvar for å få slutt på mobbingen.

Jeg anbefaler deg å oppsøke helsesøster på skolen, slik at du kan få hjelp. Fortell hvordan du har hatt det siden foreldrene dine skilte seg og hva du utsettes for fra vennene dine. Helsesøster er vant til å snakke med ungdommer som opplever slike ting som du beskriver og kan hjelpe deg, slik at det blir en slutt på dette.

Det vil også være bra for deg å ha noen å snakke med om alt du har opplevd den senere tiden, slik at du kan få bearbeidet tanker og opplevelser slik at du får det bedre og kommer deg videre.

Ikke vent med dette. Det finnes folk som kan hjelpe og som forstår hvordan du kan ha det.

Jeg oppfordrer deg også til å snakke med moren og faren din om hvordan du har det. Det er ikke sikkert de har skjønt hvordan alt det som har skjedd, har vært for deg.

Under finner du noen artikler du også kan lese.

Håper du får god hjelp.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ekte vs falske venner

Lar du vennene dine være seg selv? Eller prøver du å forandre dem?

Har du opplevd å bli sviktet av en venn? Eller har du opplevd å bli kjent med en person du følte du hadde god kontakt med, men som viste seg egentlig å være en falsk venn? Kjenner du en person du oppriktig kan kalle en ekte venn?

av Skage, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing