Hopp til hovedinnholdet

Kompisen min har blitt frosset ut av gjengen og har vurdert selvmord

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har en kompis som har vært forsøkt utfrosset fra gjengen. Det var barre meg og en annen kompis som var der for han. Han vurderte selvmord og kuttet seg. Han har prøvd å ta livet sitt før. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 13.06.2018 22:23
 

Svar
Hei, jente 14 år!

Takk for spørsmålet ditt!

Så fint at du tenker på vennen din og ønsker å hjelpe han. Det er viktig at du vet at hans liv og hans handlinger kan du ikke styre, men du kan være en venn slik som du er nå og si til han at du er der for han. Det høres ut som du er en god venn siden du spør om råd på hans vegne.

Det lureste du kan gjøre er at du forteller at han må oppsøke hjelp hos profesjonelle. Dersom han har prøvd å ta sitt eget liv og også tenker på selvmord nå så trenger han kanskje å få hjelp til dette. Du kan vise han dette svaret eller si til han at han kan gå til følgende steder:

Helsesøster

Helsestasjon for ungdom

Fastlegen (her kan han også få henvisning til psykolog)

Dersom han ønsker å skrive med noen voksne kan han ta kontakt her:

Kors på halsen eller

Si det med ord

Du kan også bruke disse sidene dersom du trenger råd og noen å snakke med!

Det viktigste er i alle fall at du vet at du som sagt ikke kan ta ansvar for hans liv og handlinger. Du kan være en venn som gir han råd, men det å komme seg ut av den vanskelige perioden han er inne i trenger han kanskje voksne og profesjonelle til. 

Jeg håper at vennen din får det bedre og ønsker dere begge lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing