Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir truet til å stjele for mobberne på butikken!

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har blir lenge mobbet å nå har det begynt å gå over til at jeg blir truet til å stjele for mobberne på butikk. Jeg har jo ikke lyst til det selv men føler jeg ikke har noe valg. Hva skal jeg gjøre? Og hva blir straffen min hvis jeg blir tatt i butikken egt? blir politi eller noen kontaktet.?

Besvart 23.06.2018 01:46
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Så leit å høre at du har blitt mobbet og at de nå ønsker at du skal stjele for dem!

Aller først er det viktig at du IKKE stjeler noe, eller lar deg presse til å gjøre noe ulovlig! 

Du er over den kriminelle lavalder, 15 år, og kan bli stilt til ansvar for dine handlinger. Det betyr at du kan straffes for forholdet.

Som eksempel vil det å stjele "småting" som snop eller sminke, kunne straffes med bot, og vil bli regnet som et mindre tyveri etter straffeloven § 323.

Den normale straffen for et mindre tyveri er forelegg på mellom 3.000 og 15.000 kroner, avhengig av hvor mye som er stjålet.

Her kan du lese mer fra artikkelen ovenfor om stjeling fra butikker og straffen en kan få.

Du må be om hjelp fra noen voksne du føler deg trygg på, som kan støtte deg og hjelpe deg videre. Kanskje en nabo, slektning, foreldre, lærer eller helsestasjon for ungdom. Ta gjerne kontakt med politiet også, som gjerne har egne ansatte som jobber med ungdom og forebygging.

Snakk gjerne med helsesøster som har kunnskap og erfaring med ungdom om mange ulike temaer, og kan være en god støttespiller for deg. Ikke vær engstelig for å fortelle henne om mobbingen og at de presser deg til å gjøre noe ulovlig. 

Forsøk å stå imot mobbernes krav, og la de vinne over deg! Jeg vet at det kan være vanskelig å stå alene, men ikke la de få viljen sin, for så å legge all skyld på deg. Husk at det er den som stjeler som står ansvarlig!

Ønsker deg masse lykke til og ta kontakt med en voksen!

 

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lovbrudd av de mellom 15 og 18 år

Gutter i hettejakke

Du er over den kriminelle lavalderen, men likevel ikke myndig. Hvilke regler gjelder for deg mellom 15 og 18?

Les mer

Konsekvenser av butikktyveri

Naske, "låne", stjele. Har du blitt fristet til å ta med deg noe i bagen eller lomma som du ikke har betalt for? Kommenter i artikkelen!

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing