Hopp til hovedinnholdet

Det er vanskelig å bli kjent med nye mennesker

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, ung. Nå har jeg nettopp begynt i 9. klasse. 8. for meg var utrolig vanskelig og tungt. Jeg gruer meg til skolen, men mest friminutt fordi jeg føler meg alene. Jeg har ikke så mange å gå til og selv er jeg ikke en veldig utadvendt person. Jeg blir skremt ved tanken på at de jeg stoler på er borte en dag. Jeg har vært med andre folk og sånn, men føler meg som en taper og at folk bare synes jeg er irriterende og klengete. Jeg derimot elsker folk og synes det er skikkelig spennende å møte nye folk, men på skolen blir alt annerledes. Føler bare at det er skikkelig mange dømmende folk overalt. Er konstant redd for å si noe rart, kle meg rart eller gjøre noe rart. Jeg synes det er vanskelig å komme i kontakt med andre selv når jeg har prøvd. Er ny i klassen også (Er liksom en stor jentegjeng i klassen). Gråter veldig ofte og lurer bare på om det er noe galt med meg. Lurer bare på om dere har noen tips til meg.

Besvart 21.08.2018 21:44
 

Svar
Hei

Så fint at du tok kontakt, det viser at du ønsker å komme videre med situasjonen din. Du forteller på en god måte om vanskelige følelser rundt det å føle seg ensom. Du sier at du ikke har så mange å gå til, men at du har noen som du er redd for å miste. Du er også bekymret for hva andre tenker og føler om deg.

Alle følelsene du beskriver er veldig forståelig og noe jeg tror mange kan kjenner seg igjen i. Det er vondt å føle seg ensom, og med det kan det være ekstra sårt og ikke føle den tilhørigheten du ønsker på skolen.

Du sier at du ikke er utadvendt. Det trenger du ikke å være for å få venner, tvert imot er det nok mange i klassen din som er mer lik deg på det området. Det finnes utallige måter å ta kontakt på eller vise en interesse. Du kan gi et vennlig blikk til andre, delta på fellesaktiviteter, gi hyggelig oppmerksomhet på sosiale medier (om du har det) til andre i klassen. Men det er også viktig å prøve seg frem, noe du sier du har gjort, men du sier det er vanskelig. Jeg synes du er modig som prøver deg frem siden du synes det er skummelt, for det er av og til vanskelig å få venner. Du kan si til deg selv at hver gang du prøver er en liten seier, uavhengig av utfallet. Jeg skjønner at det føles vanskelig, men det kan ta tid og det er viktig å være tålmodig.

Skolen har også et ansvar for å skape et godt sosialt miljø på skolen, og er opptatt at dere har det bra. Du kan eksempelvis snakke med kontaktlæreren din om dette, hun kan kanskje hjelpe til litt og komme med gode råd eller forsøke å skape situasjoner der du kan komme litt nærmere andre. Det finnes antakelig også en sosiallærer/rådgiver/helsesøster på skolen som du kan snakke med dette om, hvis du ikke ønsker å snakke med lærer. Det kan også føles godt å dele med noen.

Du sier at du føler folk dømmer deg, og at du føler de kanskje tenker du er klengete eller irriterende. Det høres ut som vonde ting å tenke. Men det er nettopp det; tanker og følelser, som det nødvendigvis ikke stemmer overens med virkeligheten. Det er det viktig å være klar over. Ofte når man har det vanskelig så kan man tolke inntrykk på en negativ måte.

Du fortjener å få det bedre. Prøv deg frem, fremstå som modig, vær tålmodig, spør om støtte og råd fra andre voksne på skolen, minn deg selv på at hvordan du tolker situasjonen ikke nødvendigvis er sant. Om du gjør dette har du er veldig godt utgangspunkt. Husk at du er modig som står i det selv om det er vanskelig. 

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Føler du deg utestengt?

Ei jente er trist mens jenter i bakgrunnene fniser (colourbox.com)

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller ikke blir inkludert i vennegjengen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag