Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for nettmobbing?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg har nettmobba en fyr i klassen min. Foreldrene hans skal annmelde meg og fem andre. Blir vi annmeldt og hva er straffen

Besvart 20.11.2018 09:48
 

Svar
Hei

Nettmobbing er straffbart etter flere bestemmelser i straffeloven. Det følger av straffeloven § 267 at man kan man straffes for å krenke privatlivets fred ved å gi opplysninger offentlig, som en annen person bør ha krav på bør forbli private. Det er uten betydning om det som ble skrevet var sant eller ikke, og opplysningene trenger heller ikke være nedsettende. Strafferammen for brudd på straffeloven § 267 er bot eller fengsel i inntil 1 år.

Mobbing på nett kan også rammes av straffeloven § 266. Denne bestemmelsen sier at skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd som krenker en annens fred, er straffbart. Strafferammen for brudd på straffeloven § 266 er bot eller fengsel i inntil 2 år.

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år. Fordi du er under 15 år kan du ikke straffes selv om du har gjort noe ulovlig. Du kan likevel bli anmeldt og politiet kan etterforske saken og de kan kontakte foreldrene dine. I noen tilfeller kontakter politiet også barnevernet. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Mobber du uten å vite det?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

Kjenner du noen som blir mobbet på nettet? Tenker du over at du også er med på mobbingen hvis du videresender, kommenterer eller "bare" liker disse meldingene?

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Hva sier loven om nettmobbing? Er det straffbart?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

En venninne og jeg laget på gøy en nettside. Her skrev vi en del om andre på skolen, hvem som hadde ligget med hvem, hvem som hadde gjort forskjellige ting på fest, la ut bilder og sånt. Det meste av det vi la ut var helt sant. Nettsiden ble veldig populær og alle snakket om den. Nå har noen av de vi skrev om funnet ut at det var vi som laget siden. Kan de anmelde oss for mobbing eller noe sånt? Har vi gjort noe ulovlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing