Hopp til hovedinnholdet

Jeg kutter meg selv, å jeg vil bare gå å dø!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg kutter meg selv, å jeg vil bare gå å dø!!

Besvart 07.01.2019 18:42
 

Svar
Kjære jente 13 år

Det høres veldig vondt og vanskelig ut for deg, og jeg tenker det ikke er greit for deg å ha det sånn. 

Det er viktig at du ikke er alene nå. Du har behov for å ha noen voksne rundt deg, som kan støtte deg og forsøke å hjelpe deg. 

Jeg ser at du har huket av for mobbing. Dersom du blir utsatt for mobbing, så må du si fra til de voksne slik at det blir en stopp for det. Ingen barn og ungdom skal bli mobbet eller holdt utenfor. Det finnes gode systemer for det på skolen, så jeg ber deg om å snakke med kontaktlæreren din om hva som skjer mellom deg og de andre elevene. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med foreldrene dine og fortelle dem litt om hvordan det er for deg. De bør vite, slik at de kan være gode omsorgsgiver og gi deg varme, kjærlighet og masse trygghet. Det trenger du nå! Mange ungdommer kvier seg for å snakke med foreldrene sine, mest fordi de er engstelig for at foreldrene skal bli sinte og opprørte. Min erfaring er at foreldre gir god støtte og omsorg når barna har det vondt. Jeg ber deg derfor om å snakke med foreldrene dine nå, eventuelt om du har en annen voksen som du har tillit til og er trygg på. 

Det er også viktig at du oppsøker eksempelvis helsesykepleier eller går til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne ut av hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv. De kjenner til gode hjelpeteknikker, som du kan lære deg og få bukt med selvskadingen og de vonde tankene du har. 

Du kan også ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg og hjelper deg gjerne!

Det finnes god hjelp for deg! Ikke gi opp. 

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg. Der finner du mange gode råd, som jeg ber deg om å lese og følge. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing