Hopp til hovedinnholdet

Slå tilbake når noen slår deg.

Annet 16 år
 

Spørsmål

Han ene gutten i klassen min driver å slår meg, sparker meg, dytter meg, og tatt kveler tak på meg en gang. Hva kan jeg gjøre? ???Kan jeg slå tilbake uten å få noe på rullebladet???

Besvart 05.02.2019 14:47
 

Svar
Hei

Dersom en gutt i klassen din slår, sparker og tar kvelertak på deg, vil jeg først og fremst be deg snakke med en lærer eller annen voksen om dette. Da kan skolen din ta det opp med ham og hjelpe deg å finne en løsning.

I utgangspunktet er det ulovlig å slå og sparke noen. Det følger av straffeloven § 271. Det vil si at det denne gutten gjør er ulovlig. 

Hvis du slår ham tilbake, er det du gjør også ulovlig og dermed straffbart. Det er imidlertid noe som heter nødverge. Nødverge handler om at noe, som i utgangspunktet er straffbart (slag etc.), ikke kan straffes dersom det gjøres for å avverge eller forsvare seg mot et ulovlig angrep. Det er viktig å nevne at man ikke kan bruke mer makt enn det den andre personen gjør. Det vil si at hvis en slår en annen med flat hånd, kan ikke den andre slå tilbake med et balltre.  Dersom politiet/domstolen anser ditt slag som nødverge vil du ikke bli straffet. Dersom politiet/domstolen ikke anser det som nødverge, og dermed straffer deg, vil det stå på rullebladet ditt. (Du er 16 år og dermed over den kriminelle lavalderen) 

Du må huske at vold sjeldent løser et problem. Hvis du slår tilbake kan det gjøre ham veldig sint, og han kan da ende opp med å skade deg mye verre enn det han har gjort hittil. Jeg vil derfor anbefale deg å ikke slå tilbake, men heller henvende deg til en lærer, rektor, helsesøster eller en annen voksen som kan ta hånd om problemet. 

 Hilsen juristen, ung.no 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff

Jente foran murvegg (colourbox.com)

«Jeg er fornøyd med at jeg fikk en sjanse til». Ungdom som begår alvorlige kriminelle handlinger skal straffes for det, men er du under 18 år er det en mulighet for å slippe soning i fengsel.

Les mer

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing