Hopp til hovedinnholdet

Hva burde jeg gjøre når jeg blir mobbet?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har blir mobbet i circa 6 måneder. Jeg sa ifra til læreren min 5 ganger i januar og han informerte foreldrene mine og mobberne men jeg blir fortsatt mobbet. Jeg har fått drapstrusler og advarsler og på snap adder folk meg å sier at det er noen som kommer å tar meg. Jeg får ikke truslene lenger, men de som mobber meg sier stygge ting å de ler av meg hver gang jeg går forbi. Når vi sitter i klasserommet peker de å ler og kommenterer stygge ting om klærne mine og hvordan jeg ser ut. Jeg har kjøpt helt nye sko som jeg liker veldig godt, men de som mobber meg lo av skoene mine og kalte de homsesko. De er mest sansynelig bare misunnelige men det fjor fortsatt ikke at det er greit. Jeg er redd for å vise meg i gangene og i klasserommet. Jeg sluttet å spise i kantina for lenge siden. NPR jeg sitter i klasserommet er jeg livredd for å reise meg opp eller rekke opp hånda. Jeg tørr heller ikke å gå på do. Jeg vil ikke få oppmerksomhet. Jeg har ingen venner. Hva burde jeg gjøre?

Besvart 08.05.2019 14:43
 

Svar
Hei jente 14 år!

Det er først og fremst veldig bra at du har forsøkt å si i fra mange ganger. Ikke slutt å si i fra selv om du opplever at det ikke er noen bedring. 

Når du blir truet er dette ikke lov i Norge. Å få trusler skaper stor utrygghet og jeg forstår at du opplever skolehverdagen veldig vanskelig. 

Du må fortsette å si i fra. Kan du forsøke å skrive ned helt konkret hva som skjer med deg. Dette er viktig for at skolen, foreldrene og de andre i klassen skal forstå hvor vanskelig det er for deg. Du kan også snakke med helsesykepleier om dette. Her kan du få støtte og hjelp videre.

Skolen har en plikt til å hjelpe elever som ikke har det bra. Når skolen ikke klarer dette kan du sammen med dine foreldre snakke med "Fylkesmannen". Her vil dere kunne få hjelp til hvordan dere kan få mer hjelp og skolen vil få hjelp og beskjed om at dette er alvorlig og at skolen må komme med noen løsninger. 

Mange fylker i Norge har sitt eget "Mobbeombud". Dette er ofte en person som kan hjelpe familien og skolen når det er elever som opplever mobbing. Dette kan du søke opp på nettet dersom du søker "Fylkesmann" "ditt fylke" og "mobbeombud" i en søkemotor som Google, eller snakk med foreldrene dine elelr læreren så de kan hjelpe deg. 

Av og til kan det hjelpe å snakke direkte med den som mobber. Har du mulighet til å få til et møte der du, læreren og en av de som mobber kan møtes sammen og snakke. Da kan den som mobber forstå hvordan du opplever hverdagen din og at du er redd for å bli sett og få oppmerksomhet. 

Jeg forstår at det er flere som mobber deg, kanskje må du derfor ha flere møter. 

Ingen skal oppleve mobbing og ingen skal måtte føle at de ikke kan rekke opp hånden eller være redd for å rekke opp hånden. 

Noen ganger kan det også hjelpe å si helt tydelig i fra at du ikke liker det. det krever en del mot, men forsøk å øv deg hjemme på å si "Nå opplever jeg det ikke greit, jeg blir faktisk lei meg" eller "kan du være så snill å stoppe, jeg blir lei meg". Når den som mobber vet at du blir lei deg eller får det vanskelig kan dette hjelpe. 

Er det noen andre på skolen eller i klassen din som du kan få støtte av? Finnes det noen som du kan være sammen med og som gjør at skolehverdagen blir bedre? 

Kanskje er det noen du kan bli kjent med? Ofte er det også andre som opplever seg ensomme og som trenger en venn. 

Håper du får det bedre.

Jeg heier på deg! 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing