Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

Er det ulovlig å bruke 123movies?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om det er lov å se filmer og serier på 123movies. Jeg har sett en serie som de fortsatt gir ut, men lurer på om det er lov egentlig. På skolen har vi sett en film som vi så på 123movies og det gjør meg usikker om det er lov eller ikke. Læreren fant det fram og vi bare så på. Kommer fortsatt til å se på 123movies før jeg vet sikkert at det er risikabelt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Jeg kjenner ikke til denne tjenesten og det var ikke så lett å finne noe info om den på nett. Linken jeg fant var død og jeg vet ikke hva slagst teknologi de bruker, hva de eier rettigheter til eller om de har rettigheter til å streame/la deg laste ned innhold. Men hvis man ikke betaler og det ligger filmer der som ikke er kommet til Norge eller går på kino nå, så er det et tegn på at dette er innhold som er lagt uten samtykke fra de som eier rettighetene.

På et generelt grunnlag så befinner denne typen tjenester seg i beste fall befinner seg i en gråsone - de har funnet et smutthull på grunn av måten de deler filmer og programmer på. Men det er også stor sannsynlighet for at du bryter loven når du bruker denne typen tjeneste. De som eier rettighetene har fått større rom til å be om brukerinformasjonen til de som bruker denne typen tjenester.

Når det er sagt så skal du ikke gå rundt å være redd for at du blir tatt for dette. Hvis du ikke laster opp og deler så er sannsynligheten ganske liten for at noen kontakter deg om dette. Men som sagt så skal man være litt forsiktig.

Men jeg tenker det er en annen sak hvis læreren din bruker 123movies, hvis det er en gråsone eller ulovlig tjeneste, på skolen. Det kan muligens få alvorlige konsekvenser for både skolen og læreren din. Jeg hadde derfor anbefalt han eller hun på det sterkeste å slutte med dette. 

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no    

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett