Hopp til hovedinnholdet

Tør ikke fortelle om grunnen til at jeg driver med selvskading

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13 år og driver med selvskading. For noen månder siden sendte jeg noen bilder av meg i bh til en gutt, fordi han visste omg at jeg hadde dårlig selvtillit. Han sa at hvis jeg gjorde det kom alt til å bli bedre, fordi alle likte en jente som viser seg fram. Han screenshotet det og har vist det til mange andre. I det siste har jeg blitt kalt hore, bh-dama og hun som ikke vet sitt eget beste. Nå sier han at jeg ikke skal gå kledd sånn som jeg gjør, fordi jeg kler meg som en «hore» mener han. Han sier at jeg ikke blir kalt hore pga det han har gjort, men pga sånn jeg går kledd. Jeg går til psykolog og helsesøster, men tør ikke å si det til dem eller mamma. Hvordan skal jeg si dette til en voksen? Dette er grunnen til at jeg driver med selvskading.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er forståelig at du er fortvilet når den gutten oppfører seg så dårlig mot deg. Det er vanskelig å si sikkert hva som er grunnen til at andre sier og gjør det de gjør. Men det er uansett ikke greit at den gutten har delt et bilde av deg uten at du har gitt tillatelse til det. Det er faktisk straffbart og ulovlig å dele bilder av andre uten samtykke. Hvis politiet får vite om dette så kommer de sannsynligvis til å kalle han og foreldrene hans inn til en samtale om det ulovlige han har gjort.

Det at du selvskader deg er et tegn på at du har det veldig vanskelig og at du trenger å få hjelp som hjelper. 

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Du kan for eksempel sende linken med ditt spørsmål og dette svaret til hjelperen din. Skriv for eksempel: "Dette har jeg skrevet. Jeg trenger hjelp og synes dette er vanskelig å snakke om". 

Du er modig og lur som søker råd her på ung.no. Håper dette svaret kan hjelpe deg et skritt videre, sånn at du får mer ut av hjelpen fra psykologen og helsesøster som du har kontakt med. Husk at du ikke er alene om å ha sendt en lettkledd bilde av deg selv til en som du ikke kan stole på lenger. Ikke plag deg selv med tanker om at det du gjorde var feil. Det som er gjort kan du ikke gjøre noe med. Ta med deg denne erfaringen videre som en hjelp til å ta gode valg fremover. Se også vedlagt artikkel. 

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett