Hopp til hovedinnholdet

Er det greit at foreldre snoker på mobilen og følger med på snapkontoen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

i det siste så mamma og pappa starta og følge med på snappkontoen min uten at jeg vet det... og jeg har ganske mye en 14 åring ikke burde ha der ! jeg vet pappa har sett dette og han har (trua) meg med å slette snapp kontoen MIN. noe jeg føler er helt uretferdig +jeg er over 100000 i snappscoore som jeg ikke vil miste ,men jeg skal indrømme at jeg fikk vondt inni meg når jeg fikk vite at dem har vert snoka på mobilen min. men poenget mitt er at : er dette gtreit ?

Besvart 17.03.2019 18:27
 

Svar
Hei gutt 14 år. 

Alle barn har rett til privatliv. Det betyr at foreldre normalt ikke skal overvåke barna sine. De skal ikke sjekke telefonen eller følge deg på snap uten at de har fortalt deg om det. Disse føringene er omtalt i FN's barnekonvensjon, artikkel 16

Når foreldre kontrollerer barna sine, gjør de det som oftest med mål om å passe på dem. Foreldre kan lett bli bekymret. De er så glade i barna sine og de kan være redde for at barna skal gjøre noe de angrer på eller at de komme ut for noe som ikke er bra for dem. 

Det kan være lurt å invitere foreldrene med inn i noe av det du gjør, men du må ikke fortelle de alt. Du har som sagt rett til privatliv.

Nå har de tilgang til snapkontoen din. Kan du snakke med de om dette? Kanskje kan du være ærlig på det du ikke burde ha der? Kanskje du kan slette det som ikke burde være der og at det er avtalen? 

Dere kan også lese sammen det som står om personvern på denne siden. Her finner dere tips til foreldre og en del etiske og moralske utfordringer dere kan snakke sammen om og finne ut hva dere mener. Kanskje dere kan bli enige om noen regler dere kan følge? 

Det er mange meninger om det å overvåke/kontrollere barn via telefonen. Det er ingen fasit på hva som er riktig for hver enkelt familie. Men hovedregelen bør være at den løsningen man velger er noe som føles greit for alle parter, og at det ikke går utover privatlivet til barna.

 

En av familieterapeutene her på ung.no har skrevet dette:

"Dersom foreldre har en reell bekymring for barna sine, vil det imidlertid begrunne at de sjekker meldingene til barna. En slik bekymring kan handle om at barna ikke kommer hjem som avtalt eller forventet, at foreldrene ikke vet hvem barna er sammen med når de er ute, eller at barna ikke svarer på oppringinger eller meldinger.  En alvorlig bekymring kan også handle om at de har grunn til å tro at barna har uheldige interesser, som rusmidler, tyveri, vold eller andre kriminelle forhold. I så fall handler det om at foreldre tar ansvar ved å kontrollere barnet, slik at barnet kan hjelpes inn på bedre spor. For det er nemlig også noe foreldre har plikt til, frem til barnet fyller 18 år. Det står i en annen lov, som heter barneloven. Les den gjerne sammen med foreldrene dine." 

Snakk med foreldrene dine om dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett