Hopp til hovedinnholdet

Hvordan forteller mamma at jeg har nettvenner?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har nettvenner uten at mamma vet det. Jeg har veldig lyst til å fortelle henne det, men jeg kan ikke! Hun forstår ikke. Hun sier det er farlig. Det virker ikke som at hun ser på meg som en 13 år gammel jente. Jeg kan ikke snakke med henne om noe fordi hun er så overbeskyttende og forstår ingenting! Jeg setter så stor pris på nettvennene mine og jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten dem! På skolen så føler jeg egt ikke at folk liker meg så godt, sikkert fordi jeg er ganske sjenert og sånn. Nok om det. Hvis jeg forteller henne om det så må jeg helt sikkert slette sosiale medier og hun kommer til å bli kjempesint. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 11.06.2019 10:36
 

Svar
Hei

Jeg syns det er flott at du ønsker å finne en måte å snakke med mamma om nettvennene dine på. Det enkleste ville kanskje vært å bare fortsette med nettvenner i all hemmelighet, men i det du skriver viser du at du vil være ærlig. Det støtter jeg deg i! Det er lurt å fortelle moren din om nettvennene du har, og som du setter sånn pris på, selv om det kommer til å bli vanskelig å si det.

Som du selv påpeker; Mamma (sammen med de fleste andre tenåringsforeldre) har masse skepsis mot at du har kontakt med andre, for henne, fremmede mennesker på nett. Trolig handler dette om at mamma er veldig glad i deg og vil beskytte deg fra farlige ting. Hun tror nok nemlig dette er farlig. Hun vet kanskje mindre enn deg om chatting på internett og om de kanalene du bruker. Uvitenhet skaper usikkerhet. Når mamma er usikker på om det er farlig, er det lettest å bare gi deg et forbud. Da tenker hun kanskje at hun beskytter deg mot slemme voksne som muligens vil utnytte deg. Kanskje tenker også moren din at nettvenner ikke er like gode, eller like "ekte" som de vennene du har rundt deg, fysisk. Og hun tenker at ved å forby nettvenner gjør hun det lettere for deg å være sammen med venner på skolen eller i nærmiljøet ditt. Så jeg lurer på om det kan være godt ment, det moren din gjør.

Men om det oppleves godt for deg, er en annen sak! Det høres ikke slik ut, ettersom du skriver om nettvenne dine at du "..setter så stor pris på dem og vet ikke hva du skulle gjort uten dem!". Det er sterke ord. Jeg skjønner at de er viktige for deg.

Jeg oppfordrer deg til å invitere moren din til å sitte sammen med deg og se på deg mens du er på de chattekanalene du bruker til vanlig. Moren din må se at det du gjør er trygt og at du har kontroll. Hun må se gleden din på denne arenaen! Du bør invitere moren din inn i din verden, på et tidspunkt der det i utgangspunktet er god stemning hjemme, og dere ikke krangler. Forbered mamma på at du vil snakke med henne om noe som er viktig for deg, men som du syns det er vanskelig å prate om.

Videre, syns jeg at du bør si til henne moren din at du på skolen kan føle deg sjenert og utenfor, og at det sosiale livet noen ganger kan bli vanskelig. Derfor er nettvennene dine ekstra viktige for deg. Det er ikke sikkert at moren din har tenkt på den siden av saken.

Si at du ikke vil krangle men at du vil at hun skal bli med å se hva du er så opptatt av. Si at du håper hun vil gjøre det hun kan for å forstå deg. Når du skal si noe om dette, snakk ut ifra deg selv, uten å kjefte på henne eller kritisere henne fordi hun har en annen oppfatning. Si hva som er viktig for deg! Etter at du har sagt hva du ønsker, bør du spørre moren din hva det er hun ønsker - og hvorfor. Hør med henne hva hun er redd for at skal skje dersom du snakker med nettvennene dine. Er det eventuelt noe du kan gjøre eller vise henne for at hun skal bli mindre redd og bekymra? Skal hun få lov til å sitte sammen med deg med jevne mellomrom for å se hvem du prater med? Er det noen kanaler moren din opplever som tryggere enn andre? Kanskje må dere forhandle litt. Vær villig til å møte henne på midten. Jeg syns uansett moren din skylder deg å sette seg inn i dette og øke kunnskapen sin slik at hun kan ta avgjørelser som er gode for deg, basert på riktig og god informasjon.  

Hvis du syns det er vanskelig å starte å prate med mamma kan du vise dem mitt svar her til deg. Du kan også vise dem noen bra nettsider for foreldre, som kan gi større innsikt. Sjekk ut vår artikkel om sosiale medier, eller denne fra datatilsynet om barn og personvern. Moren din bør lese dem! 

Så får dere et utgangspunkt. Jeg håper dette var nyttig for deg. Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett