Hopp til hovedinnholdet

Følger noen med på kameraet på telefonen min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei så dette er en spørsmål jeg lenge har lurt på, og klarer aldri å glemme. Jeg har hørt at man blir sett på av en eller en annen, foreksempel når jeg bruker telefonen min så er det noen som ser oss, vet ikke helt hvem men kanskje de som eier apple? Det jeg mener er at jeg har tatt med telefonen min på do mange ganger. Og jeg er redd for at det er noen som sitter bak kameraet og ser på meg ha privatliv på toalletet. Jeg har iphone som mobil, og jeg stresser så mye med dette her. Jeg er også da redd, hvis noen ting blir publisert av meg, (jeg har ikke sendt noen bilder av meg elns)

Besvart 08.10.2019 16:24
 

Svar
Hei

Det du har hørt om at man blir sett på når man bruker telefon og PC er nok ikke helt sant. Det er nok svært lite sannsynlig at noen følger med på kameraet på telefonen din, og det er noe som svært sjeldent skjer med mindre man har fått virus (noe som igjen er svært uvanlig på telefoner i dag).

Seriøse aktører, som for eksempel Apple, har ingen interesse av å følge med på kameraet ditt, og er nok ikke villig til å ofre ryktet sitt ved å gjøre slikt, så du kan nok være ganske trygg på at ingen følger med på mobil-kameraet ditt. På iPhone har ikke apper tilgang på kamera med mindre de kjører i forgrunnen. Apper vil også spørre om tilgang til kameraet ditt, så man har stort sett kontroll over dette også. 

Dersom du har aktivert en stemmeassistent (Siri, Bixby, Google Assisant) har det vært eksempler på at disse lagrer lydfiler. Dette kan løses ved å deaktivere stemmeassistenten, eller la telefonen ligge et annet sted dersom du er bekymret for at telefonen skal høre deg.

Hilsen Slettmeg.no i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Nettvett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om nettvett