Hopp til hovedinnholdet

Vil gi ut novellesamling.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg elsker å skrive, og har mange ganger prøvd meg på å skrive romaner, men jeg har funnet ut at jeg rett og slett ikke har nok tålmodighet til det. Jeg liker det igrunn bedre intenst og å få små innblikk i historien enn hele historien på sølvfat.Så man må tenke litt over det. Så jeg har begynt å skrive kun noveller. Men det jeg lurer på er: 1. Vet dere om det er veldig vanskelig å få igjennom en novellesamling i motsetning til en bok? Jeg har sjelden sett noen gå rundt og lese på en novellesamling liksom. Og 2: Jeg skriver blogg, www.hmi.blogg.no, og har veldig gjerne lyst å legge ut litt av novellene mine der! Men jeg er litt redd for visse ting. Som at fjortiser på ungdomsskolen liksom skal kopiere dem og levere dem inn som lekse. Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre det? Og så er jeg redd for å utgi noe som jeg eventuelt skal sende inn til forlag. Mvh H.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


1. Selv om det gis ut flest romaner, kommer det også mange nye novellesamlinger hvert år. Det er heller ikke så uvanlig at forfattere debuterer med en novellsamling, så det er fullt mulig å få gitt ut novellene sine selv om man er ukjent. Du kan også være heldig å få med novella di i en eller annen antologi - det er en samling med tekster av forskjellige fofattere. Sender du inn novellene dine til forlag, kan det hende de plukker ut en av dem som de mener passer til en bestemt antologi de har planer om å gi ut. Det er også en fin måte å etablere forfatterkarrieren sin.

 

2. Legger du ut tekster åpent på nettet må du være klar over at det er fort gjort å miste kontrollen over de. Du kan ta dine forhåndsregler og skrive at de ikke må kopieres o.l., men det er ofte vanskelig å spore opp de som stjeler slike åndsverk. På mange skoler har de i dag programvare der de kan sjekke om elevenes arbeider er avskrift, så forhåpentligvis er det ingen som stjeler novellene dine og leverer dem inn som sine egne. Det kan jo være greit å legge ut skriveprøver og få tilbakemeldinger fra andre på det du har gjort. Det kan du lære mye av. Husk at du også kan gjøre det her på ung.no/noveller

 

Lykke til med skrivingen!

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Korleis skrive ei novelle

Gutt skriver novelle på pc (colourbox.com)

Synes du det er vanskeleg å skrive noveller? Her kan du lese meir om kjenneteikn ved sjangeren og tips for å komme igang.

Les mer

Send oss novella di!

Kontakt redaksjonen ung.no

Liker du å skrive? Lyst til å dele en novelle og få respons fra Ung sine lesere? Vi tar gjerne imot novellene dine, og publiserer flere nye hver måned. Les et utvalg av de mange gode novellene vi mottar her på ung.no/noveller.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller


Quiz: Hva vet du om lov og rett?

Må man fremvise politiattest for å arbeide i barnehager og skoler?