Hopp til hovedinnholdet

Du sier jeg er lat? At jeg er lat fordi jeg ikke spiller fotball eller annet aktivitet? Kanskje jeg bare sitter hjemme og spiser snop og ser på TV? At jeg er tjukk, kanskje? Hvorfor skal det være så vanskelig å forstå at man skal ikke være så jævlig mot andre. Dere skaper mere problemer enn det som er.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Du sier jeg er lat? At jeg er lat fordi jeg ikke spiller fotball eller annet aktivitet? Kanskje jeg bare sitter hjemme og spiser snop og ser på TV? At jeg er tjukk, kanskje? Men vet du hva? Du vet faen INGENTING om hvordan det egentlig er! Jeg er bare 12, blir 13 om 5 måneder. Har blitt mobbet fordi folk ser på meg som en jeg ikke er. Fordi jeg spiser mat. Jeg er stille, men prøver å gi faen i at dere ødelegger selvtilitten min, livet mitt, faktisk. Jeg holder ikke ut. For ca. 1. år siden føltes alt galt. Jeg var redd, følte at ting var ikke som det skulle. Jeg måtte til en psykolog, så nå er det ute av verden. Men det vi fant ut, noe du kanskje ikke bryr deg om, er at jeg, akkuratt jeg, (u)merkelig nok har sosial angst. Det er rene tortur, jeg hater det! Jeg vil ikke bli kjent med noen. Det er for sent. Folk ser meg på hun der, det er så vanskelig å forklare! Noen sa stygge ting om meg, at jeg bare blir redd. Jeg klarer ikke å bli kjent med noen. En i dag sa at jeg var vel feit fordi jeg ikke ville ut med noen og spille fotball. Og jeg kjenner han ikke, og jeg vil det heller ikke! Jeg var med en venninne, og en spurte om vi skulle dra til skolen med noen. Jeg ville ikke, det blir for skummelt, og kjedelig så klart. Feit. Feit. Feit. Feit. Feit. Jeg hater det ordet, og en sa at jeg var det når jeg var på det verste. Jeg sultet, gikk noen flere kilo, gikk opp igjen fordi jeg spiste litt, og gikk litt ned igjen. Psykologen sier jeg kan få spiseforstyrrelse. Folk ser stygt på ermene mine. Utslett og eksem. "Hva er det der?" spør folk hele tiden og ser stygt på meg. DET ER FAEN IKKE JEG SOM HAR BESTEMT DET! Psoriases ligger i familien, og jeg synes det ikke er så pent selv. Hvorfor må dere dømme meg? Jeg har ikke bestemt noe. Nå har jeg sosial angst. Begynner smått og bli redd for å ikke puste. Hvorfor skal det være så vanskelig å forstå at man skal ikke være så jævlig mot andre. Dere skaper mere problemer enn det som er.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg vet ikke hvem det er som sier dette til deg, men slikt har vi aldri sagt til deg. Jeg tenker derfor at du er alt for vant til å høre slike kommentarer om deg. Det at du er blitt mobbet gjør det ikke vanskelig å forstå det du skriver. Det er også lette å forstå hvordan du strever med deg selv.

 

Hår du fortalt psykologen hvorfor du sliter, har du vist psykologen det du har skrevet nå? Psoriasis er det man kaller en psykosomatisk sykdom Når du har det vanskelig blir det verre. Det er derimot selvfølgelig ikke din ide. Det at man er lat fordi en ikke deltar i en organisert aktivitet er dessverre en vanlig forestilling.

 

Det er ikke nødvendigvis slik men det er nok ikke tvil at fysisk aktivitet hjelper både på psoriasis og psykisk helse. Det gjelder bare å finne det som er riktig for deg. Det å holde på med fotball når man har sosialangst er nok ikke noen god ide. Det er mange fysiske aktiviteter man kan drive med alene eller med noen få. Det å jogge er noe man kan gjøre helt alene, akkurat så lenge man vil.

 

Jeg skulle virkelig visst hva det var vi hadde sagt til deg som krenket deg sånn. Det var overhode ikke meningen.

 

Gi os gjerne tilbakemelding om hva det var!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Noveller
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om noveller


Quiz: Hva vet du om sorg?

Hva vil det si å kondolere?