Hopp til hovedinnholdet

Kan NAV hjelpe oss økonomisk slik at vi kan leie egen leilighet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hei! jeg,samboeren min og sønnen vår på 4mnd bor hjemme hos svigermor og svigerfar som trenger hjelp til det meste. nu når gutten vår begynner å bli litt eldre ønsker vi å flytte for oss selv men, vi har manko på penger. da det kunn er samboeren min som jobber og tjener peng. spørsmålet mitt er om det er mulig å søke om ekstra inntekt eller lignende, så vi får råd til å leie noe. jeg er litt bekymra for sønnen vår da det er utrolig skittent hær. har utallige ganger forsøkt å rydde og vaske her i huset men, da det ikke er noen andre som vedlikeholder det er det meningsløst for meg og alltid styre med det i tillegg til å tilfredsstille sønnen vår.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Slik du beskriver situasjonen så kan vi forstå at du har et ønske om å flytte ut og skaffe en egen leilighet. Har du/dere forsøkt og snakke med hans foreldre? Kanskje dere kan bli enige om at alle må bli flinkere til å bidra i rengjøring og vedlikehold. Slik at det blir bedre boforhold for alle. Det er dyrt og bo for seg selv og da spesielt hvis dere kun har en inntekt.   


Det finnes støtteordninger fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Dere kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være siste utvei, alle andre muligheter skal være prøvd først.

Dere kan søke om å få hjelp til å dekke husleie og depositumsgaranti (utleier ber ofte om tre husleier som depositumsgaranti). Dere søker da på skjema for økonomisk sosialhjelp, som du får på NAV kontoret i din kommune.

Dere kan også ha rett på bostøtte fra Husbanken når du flytter for deg selv. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt.

 

Vi ønsker dere lykke til videre!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra