Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye må jeg betale i skatt, og må jeg betale mer skatt når jeg har sparepenger på konto?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei Lurte på om man trenger å betale mere skatt jo mere penger man har på bok? Startet ikke å jobbe før midt i mars i år, å fra mars til nu så har jeg spart opp 200000 fra det jeg har tjent... og ut dette året vill jeg ha tjent ca 450000 (altså fra 15. mars å ut hele året) Betaler 35% i skatt, men første lønningen min betalte jeg bare 5% pågrunn av en feil. å da hadde jeg bruttolønn på 65k å 63 etter skatt trur jeg det var. men resten av året betaler jeg 35%... brutto lønnen varierer veldig mye fra 33k-60k, spørs kor mye overtid jeg får... men vill jeg bli skyldig i skatt? har: 0 barn 0 lån BSU konto = max spart Og vill jeg bli skyldig mere vist jeg har mindre penger spart?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

På Skatteetaten.no finner du Enkel skatteberegning for 2013: www.skatteetaten.no/no/Person/Skattekort-og-forskuddsskatt/Skatteberegning/Enkel-skatteberegning/Enkel-skatteberegning-2013/

Her kan du legge inn den inntekten du regner med å få i 2013 og BSU-sparingen, og få beregnet hvilke skatt du må betale. Hvis du innen årets utløp har betalt inn mer skatt enn du skal, får du pengen tilbake i forbindelse med skatteoppgjøret i 2014. Betaler du for lite i 2013 i forhold til det du har tjent, får du et krav om betaling av restskatt i forbindelse med skatteoppgjøret.

Du må betale 28% skatt på rentene du får på sparepengene dine.

Høye innskudd kan utløse formuesskatt, men det du tjener i år, og dermed har mulighet for å spare, ligger godt innenfor fribeløpet for formuesskatt. Du får dermed ikke ekstra skatt som følge av det du har stående på sparekonto i år.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din