Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å flytte hjemmefra, kan NAV hjelpe meg økonomisk?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei , jeg er ei jente på 19 som har et stort ønske om og flytte hjemmefra. Men...... det stopper seg automatisk i forhold til det økonomiske. Jeg er lærekandidat (nesten det samme som en lærling ) og får lønn av nav. Kan nav i tilleg hjelpe meg med noe bidrag/støtte eller penger hvis jeg ønsker meg en leilighet ? Finnes det no støtte i tilleg til det bidraget / lønnen jeg allerede får fra nav. Jeg vet jo ikke om dere har noe fasit svar eller svar i det hele tatt... men da har jeg hvertfall spørt .. Takk for svar på forhånd :) Hilsen jente 19.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det finnes støtteordninger fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Alle andre muligheter skal være forsøkt først. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av saksbehandler på NAV kontoret du sender en eventuell søknad til.

Du kan søke om å få hjelp til å dekke husleie og depositumsgaranti (utleier ber ofte om tre husleier som depositumsgaranti). Du søker da på skjema for økonomisk sosialhjelp, som du får på NAV kontoret.

Flytter du for deg selv, så kan du ha rett på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt.

Det er dyrt å bo for seg selv i dag, og det følger mange forpliktelser med det. Legger ved noen nyttige artikler til deg, sammen med svaret vårt.

Vi ønsker deg en riktig fin dag videre :-)

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hva koster det å bo?

Kalkulator og budsjett (foto: ung.no)

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer

Dette må du vite om leiekontrakten når du skal leie

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra