Hopp til hovedinnholdet

Jeg har nesten ikke jobb lengre. Har jeg rett til støtte fra NAV?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg er ansatt i en butikkjede som ekstrahjelp, men har store deler av tiden jobbet som 50%-ansatt. Nå i det siste har sjefen droppet timene mine kraftig, og jeg har så få timer at jeg såvidt klarer å betale husleia der jeg bor. Jeg har ikke spesifisert et vist antall timer i arbeidskontrakten siden jeg er ekstrahjelp(og jeg ser meg etter fastere stilling). Det har seg også slik at samboeren min akkurat ble sagt opp pga nedbemanning og han er fortiden er arbeidssøkende. Vi har aldri hatt problemer økonomisk, men nå begynner det å bli krise. Spørsmålet mitt er da: jeg har hørt at man kan få bittelitt støtte av nav for å klare seg gjennom måneden. Det er snakk om litt ekstra penger bare slik at jeg får betalt husleien til jeg finner meg noe annet å gjøre. Er dette noe man kan søke om? Og hva må en gjøre for å bli kvalifisert? Jeg går ikke på skole, og vi har ikke gjeld.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, hyggelig at du skriver til oss.

Du kan ha rett til dagpenger fra NAV. For å ha rett til dagpenger, så må du ha tjent og hatt en arbeidsinntekt på enten minst 132 555 kr i 2013 eller til sammen 265 110 kr de tre siste årene (2013, 2012, 2011). Foreldrepenger, svangerskapspenger og svangerskapsrelaterte sykepenger regnes med i kravet til minsteinntekt. Arbeidstiden din må være redusert med minst 50 %. Søknadsskjema finner du her, med oversikt over hvilke vedlegg som må være med søknaden. Får vi inn en komplett søknad med nøvendige vedlegg, så vil det ta kortere tid å behandle denne. Dagpenger utgjør ca 62 % av tidligere inntektsgrunnlag.

Du må registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no, og sende meldekort hver 14. dag for å ha rett til dagpenger. Det bør du gjøre snarest, da dette påvirker fra hvilken dag du kan få dagpenger fra. Det kreves at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på arbeidssøkerkurs, med mer. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og spesielt gjelder dette for ungdommer på din alder.

Du skriver at din samboer er arbeidssøker for tiden, da får han kanskje dagpenger fra NAV allerede? Hvis ikke, så bør han også sende inn søknad om dette og registrere seg som arbeidssøker på våre nettsider.

Det gjelder å være aktiv jobbsøker på alle arenaer, følge med på ledige stillinger, levere åpne jobbsøknader til steder du kunne tenke deg å jobbe, kikke på ledige stillinger også andre steder i landet (for eksempel nabokommunene) og registrer også CVen din hos bemanningsbyråene.

Dersom du ikke får innvilget dagpenger, så finnes det en ytelse som heter økonomisk sosialhjelp. Økonomisk sosialhjelp er ment å være siste utvei og det må være helt krise. Alle andre muligheter må være prøvd. Les mer om økonomisk sosialhjelp her.

Lykke til med jobbjakten :-)

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din