Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg søke støtte fra NAV til å dekke 20% tapt inntekt?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 20 år gammel jente som har slitt psykisk de siste 5 årene. Har ikke fått skikkelig hjelp før de siste 6 mnd, og går nå til behandling hos voksenpsykiatrien ukentlig. Jeg har fått påvisst sosial angst, panikkangst, depresjoner og overspisingslidelse, og er under utredning for ptsd og bipolar 2. Sistnevnte settes 99% sikkert en diagnose innen året er omme. I tillegg er jeg meget høysensitiv. Jeg er lærling på sykehjem, og har nå jobbet ett år i 100% stilling. Jeg har flere ganger tidligere vurdert å redusere stillingen, men har prøvd å bite tenna sammen og bli ferdig med det. Nå har jeg pushet meg selv for langt, har mye fravær og tyngre nede-perioder. Det er derfor bestemt at det skal søkes fylket om stillingsreduksjon til 80%. Da lurer jeg på - er det noe støtte jeg kan søke hos nav e.l., for å dekke opp de 20%ene jeg mister? Lærlingelønna er ikke mye å skryte av, og med husleie og andre månedlige utgifter frykter jeg veldig trang økonomi fremover. På forhånd takk! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss!

Som arbeidstaker så kan du ha rett til sykepenger fra NAV hvis du hadde blitt sykmeldt for eksempel 20 % og jobbet 80 %. Sykepenger er en stønad som gis i maks ett år, altså ikke en langvarig løsning.

Arbeidsavklaringspenger fra NAV er en stønad du kan søke om dersom arbeidsevnen din er nedsatt med minst 50 %. Du skriver at du kan klare å jobbe 80 %, og da faller du antakeligvis ikke inn under den stønaden siden du tror at arbeidsevnen din kun er nedsatt med 20 %.

Økonomisk sosialhjelp er en stønad du kan søke på dersom det er helt krise. Økonomisk sosialhjelp skal dekke det mest nødvendige av utgifter som husleie, mat, strøm og så videre og er ment som en midlertidig stønad.

Siden vi ikke kjenner deg og situasjonen din godt nok, så vil vi anbefale deg å snakke med en saksbehandler på NAV kontoret der du bor. Da kan du få mer konkret veiledning for din situasjon.  

Vi ønsker deg en fin dag videre :-)

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din