Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg selv bestemme hva jeg skal bruke pengene mine på?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på hvor tid jeg kan bruke pengene mine. Har lest litt rundt og trur det er 15 år. Men vist jeg går til foreldrene mine og sier jeg skal kjøpe ny pc 15-16 tusen, kan de nekte meg. Planlegger og bygge en pc mot sommerstid, og har ikke brukt en krone av de 27000 jeg fikk til konfirmasjonen min. Men problemet er at hver gang jeg nevner pc, så sier de at jeg bruker nok tid på pcen allerede. Og det stemmer nok. Så når den dagen kommer hvor jeg virkelig har lyst på ny pc kan det nekte meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er som du sier sånn at når du har fylt 15 år kan du selv bestemme hva du vil gjøre med penger du har tjent eller fått. Dette står i vergemålsloven § 12.

I den samme paragrafen står det også at "Dersom hensynet til den mindreårige krever det, kan vergen frata den mindreårige rådigheten over midler som nevnt i første ledd. Er den mindreårige fylt 15 år, kreves det samtykke fra fylkesmannen for å frata den mindreårige rådigheten."  

Selv om foreldrene dine ikke syns det er noen god ide å bruke 15 000 -16 000 kr på pc, kan de nok ikke nekte deg å bruke så mye av pengene dine på en pc. Men frem til du fyller 18 år har de en rett og en plikt til å ta avgjørelser for deg. Dette følger av barnelovens regler. Foreldrene dine kan derfor bestemme at du ikke får bruke pc'en mer enn et visst antall timer per dag.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din