Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel må man være for å kjøpe aksjer?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hvor gammel må man være for å kjøpe aksjer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Husbanken har tidligere svart følgende:

For å handle med aksjer kreves det at du oppretter en verdipapir konto (VPS-konto) i en bank eller hos et selskap som har konsesjon til å drive med aksjehandel. Så lenge du er yngre enn 18 år kreves det fullmakt fra foreldrene dine for å opprette en sånn konto.

Å handle i enkeltaksjer er risikabebelt å du må være forberedt på å tape hele beløpet du investerer. Bankene krever gebyr for hver aksjehandel, så det kan også gjøre det ulønnsomt å handle for små beløp.

For nybegynnere på aksjemarkedet anbefales som oftest at man starter å investere i aksjefond. Aksjefondene er satt sammen av mange forskjellige aksjer, noe som innebærer mindre risiko, fordi forskjellige aksjer har forskjellig utvikling. I et marked med generelt stigende aksjekurser vil man kunne være med å den positive utviklingen, selv om enkeltaksjer synker i verdi. Har du plassert penger i et aksjefond, vil du også kunne få nyttig informasjon om markeder og kursutvikling, som du kan ha nytte av ved videre investeringer.

Uten erfaring og kunnskap vil jeg ikke anbefale at du starter med å investere i enkeltaksjer uten å ha en god rådgiver og råd til å tape. Kanskje kan du plukke ut enkeltaksjer du er interessert i og følge utviklingen for disse framover? Du kan jo late som du investerer og se hvor mye du kunne ha tjent (eller tapt) hvis du hadde investert på ordentlig. Ellers finnes det blogger og informasjon på nettet, som kan gi deg nyttig informasjon om aksjehandel.

Lykke til


www.ung.no/oss/okonomi/91888.html

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din