Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg disponere sparepengene mine selv når jeg er 18 år.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Nettopp fylt 18 år. Jeg ønsker å ha full styring med mine egne penger. Jeg har 1 sparekonto hjemme hos mamma og en til pappa. Og så har jeg lønnskonto. Jeg vil selv ha styring på alle pengene mine nå da jeg er 18 år. Mamma og pappa vil ikke dette ennå. Jeg får disponere alle de pengene jeg tjener selv, men ikke sparekontoene jeg har hatt siden jeg var lita og hvor konfirmasjonspengene står. Jeg bor fortsatt hjemme hos foreldrene mine, på omgang. Har jeg ikke rett til å bestemme over alle kontoene og pengene mine selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, når du er 18 år og myndig disponerer du over egen økonomi. Dette er opplagt når det gjelder det du selv tjener, men gjelder også for andre eiendeler du har.

Noen ganger vil den som gir bort penger stille krav til hva pengene brukes til. Dersom de som har gitt deg penger opp gjennom årene har ønsket å bidra til at du skal kunne få deg en utdannelse, få kjøpt deg en bil, eller at pengene skal gjøre det mulig å få kjøpt egen bolig, er det litt mer problematisk at pengene tas ut og brukes til andre ting. Det er nok dette foreldrene dine tenker på. Du bør sjekke om det er lagt noen begrensninger på hva pengene kan brukes til.

Ellers håper jeg du disponerer pengene slik at du får mest mulig glede av dem på lang sikt, når du skal klare deg helt på egenhånd. Det kan være lurt å forhøre seg med de som kan litt om personlig økonomi, om hva som kan være smarte valg.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din