Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg jobbe i fiskeindustrien dersom jeg blir 16 år i sommer?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 15 år gammel, blir 16 i sommer. Jeg lurte på om jeg kunne muligens fått en jobb ute på en lakse "gård", eller er det for "Farlig" for helsen min. Selvfølgelig, jeg er ikke garantert jobb... men jeg har hørt at med den svake kronen trives fiskeindustrien og tenkte at jeg kanskje kan skaffe meg sommerjobb der. Også på noe jern-fabrikk sink, aluminium etc. det tenker jeg kan lett bli "for farlig" for meg å jobbe. Jeg lurt og på om jeg må ha en utdannelse for å jobbe med dette. Jeg vil helst ikke klippe plener, vaske eller male, vil ha noe spennende å gjøre mens jeg tjener penger. Hvis å jobbe på "jern-fabrikk" og på en "Lakse-gård" er for helseskadelig eller kan skade meg, lurte jeg på andre spennende jobber som er mulige å ha på min alder.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det finnes aldersgrenser når det kommer til hva slags arbeid en person mellom 15 og 18 år kan utføre. I artikkelen vår om jobbaldersgrenser kan du lese dette: 

Ungdom over 15 år kan ha arbeid som ikke er til skade for deres sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Det betyr at du eksempelvis kan ta butikkarbeid og rydde- og vedlikeholdsarbeid i parker.

Arbeidsgiveren må i hvert enkelt tilfelle ta standpunkt til om arbeidet kan være til skade for deg og plikter og gjøre det som er nødvendig for å ivareta din sikkerhet, helse og utvikling.

Visse typer arbeid regnes som farlig, og er forbudt å utføre av personer under 18 år. Arbeidsgiveren din kan ikke sette deg til slikt arbeid. Du kan for eksempel ikke utføre arbeid hvor du kan bli utsatt for kreftfremkallende kjemikalier, stråling eller farlige maskiner. Selv om arbeidet i utgangspunktet er forbudt, kan ungdom mellom 15 og 18 år i visse tilfeller likevel utføre arbeidet dersom det skjer som ledd i en yrkesrettet opplæring.

Som du kan lese her er det arbeidsgiveren som må avgjøre om arbeidet kan være skadelig for deg. Derfor kan det være en idé at du tar direkte kontakt med arbeidsplasser og bedrifter hvor du har lyst til å jobbe. 

Hvilke andre jobber som kan være aktuelle for deg er ikke så lett å svare på da vi ikke kjenner deg. Men kanskje du kan sette deg ned og skrive ned noen stikkord som er viktige for deg i en jobb og forsøk å undersøke litt hva som finnes rundt deg. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søker du jobb for første gang?

Klippe gress (colourbox.com)

Trenger du en deltidsjobb ved siden av skolen? Eller er du på leting etter sommerjobb? Her er våre tips til deg som søker jobb for første gang.

Les mer

Jobb og aldersgrenser

Jobber i kassa på butikk (colourbox.com)

Visste du at det er ulovlig å jobbe hvis du er under 13 år? Og at du som er ungdommer ikke skal ha en jobb som går ut over skolearbeidet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb