Hopp til hovedinnholdet

føler meg sliten og alene, alle forventer mye av meg

Jente 20 år
 

Spørsmål

Mitt hode er et eneste stort rot. Jeg sliter med psykiske plager, og følelser. Jeg har ingen venner på skolen som jeg klarer å snakke med. Familien min er håpløs, og kjæresten min kjefter på meg, og forteller meg at jeg er følelseskald, og at jeg ikke bryr meg om han når jeg forteller han at jeg ønsker å dø. Alle forteller meg hele tiden hva jeg burde gjøre, og forventer at jeg gjør det. Jeg vil ikke møte på moren min fordi hun er en plage. Jeg har regninger som ligger oppå hverandre, og gjør tingene mye vanskligere for meg. Jeg har også gjeld fra lånekassen. Jeg er rett og slett deprimert, og jeg orker ikke mer! Jeg orker ikke andres syn på meg! Og jeg orker ikke hvordan alle forventer at jeg skal klare 20 ting på engang! Spesielt mamma, som forventer at jeg kan låne henne penger, når jeg egentlig ikke har. Hun forventer at jeg er det "perfekte" barnet som lager skyer til henne som hun kan hvile på, og jeg vil bare lengst mulig unna alt og alle. Jeg føler meg alene og fortapt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Det virker som du er i en tung periode nå, der ting har toppet seg litt og livet virker uoversiktlig. Slike faser kan man komme borti i løpet av livet, og det kan kjennes overveldende ut når det er så mye som snører seg sammen på samme tid. Du beskriver at dette resulterer i at hodet ditt blir et stort rot, og det syns jeg var en god beskrivelse. Det er heller ikke en unormal reaksjon på så mange stressfaktorer. Det gjør det sikkert ikke bedre for deg at du er så alene med tunge følelser. Du beskriver t du ikke har så mange å prate med, og da er det fint at du ber om hjelp. 

Du er god til å formulere deg skriftlig. Mange som opplever utfordringer i livet kan føle at tankene bli mer ryddige og at de får mer oversikt ved å skrive ned hva de er mest opptatt av, og hvordan dette påvirker dem. Jeg vet ikke om du har forsøkt dette men det kan kanskje være en ting du kan teste ut. Når man skriver ned ting får man det liksom plassert litt ut, og det kan føre til at man ser nye løsninger og sammenhenger. 

Det virker som du sliter mye med kontakten med din mor. Det er kanskje ikke så lett å snakke om, men dersom du føler for å fortelle henne hvordan dette virker inn på deg er det noen ganger godt å få det gjort. Men du kjenner henne best og vet hva som passer seg. Du kan jo se på noen tips til hvordan prate med foreldre her.

Du forteller om et parforhold der du opplever å få mye kjeft. Det kan virke som kjæresten din er redd for å miste deg, siden du slik jeg forstår det har fortalt ham at du har selvmordstanker. Folk man er glad i reagerer ofte følelsesmessig når de hører om slike ting. Det trenger ikke å bety at de ikke bryr seg, men at de blir engstelige og redde. Likevel er det bra at du har fortalt om dette. Man skal aldri være alene med selvmordstanker. Les gjerne mer om dette temaet her.

Det kan virke som du er stressa og sliten av krav og forventninger rundt deg. Mange ungdommer vil kjenne seg igjen i akkurat dette. Men man kan ikke være best i alt, og noen ganger må man prioritere hva som er viktigst akkurat nå. 

Du nevner mange bekymringer, både sosialt, med familie, økonomi og annet. Noen ganger er det godt å drøfte ting med noen som har taushetsplikt og som er vant til å hjelpe folk som sliter. Dersom du vil det kan du enten oppsøke din lege, legen vet hvilken hjelp som finnes i nærmiljøet ditt. Dere kan sammen bli enige om hvor du kan få mer støtte. Jeg syns du fortjener en støtteperson nå. Kanskje det vil gjøre ting lettere og mindre ensomt. 

Du kan når som helst ringe til hjelpetelefonen på nummer 116 123, det er gratis og anonymt. 

Jeg håper noe av dette var til nytte for deg. Du kan få mer tips nedenfor i artiklene jeg har lagt ved.

Ikke gi opp, jeg håper du finner god hjelp! Lykke til videre.

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Så mye må du spare

Bukse til salgs (colourbox.com)

Her finner du kalkulatorer som kan beregne alt fra kostnadene ved impulskjøp til hvor mye du må spare til russetiden.

Les mer

10 tips til samboere

Et par gjør seg kare til å male leileghet (colourbox.com)

Skal du leie bolig med kjæresten eller en venn? Da bør du få med deg disse samboertipsene.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser