Hopp til hovedinnholdet

Er det lurt å bruke arv til å kjøpe seg inn i en utleiebolig?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Har kr 800.000,- som bankinnskudd pga arv . Min far har kjøpt hus til utleie kr 1,650.000,-. Er det lønnsomt for meg gå inn som deleier på dette utleiehuset med husleieinntekt 12.000,- pr mnd.? Er ferdig med studiene 2021. . Ønsker for all del ikke miste stipend som ifjor pga for høy inntekt.!!!! Har opprettet bsu før min far kjøpe utleiehus og overtakelse/betaling er ikke før om 3 måneder. Huset jeg bor i nå skal overføres kr 0,- til meg etter endt studier .Håper du hjelper meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være lurt å plassere arven i fast eiendom. Det er flere grunner til det:

1. Avkastningen (Leie minus evt. lånekostnader og faste utgifter) er for tiden som regel høyere enn den renta du kan oppnå ved å ha pengene i banken (Skatt på renter og skatt på avkastning er lik) Du vil derfor kunne tjene mer på å plassere pengene dine i bolig enn på konto i banken. (Unntaket er BSU. Du bør holde tilbake så mye at du kan fylle opp BSU-kontoen så lenge du har så stor inntekt at du betaler skatt tilsvarende skattefradraget for BSU)

2. Boligen har en lavere ligningsverdi enn verdien av pengene. Det betyr at boligformue er lavere på papiret (i selvangivelsen) enn den egentlige formuen din, dersom du hadde hatt pengene i banken. Dette kan få betydning for utmåling av stipend. Se regler for formue og stipend på Lanekassen.no.

Når du plasserer pengene dine i fast eiendom risikerer du å tape penger. Dette skjer dersom prisen på boligen har sunket når du ønsker å selge. Det er også mye omkostninger knyttet til kjøp og salg av bolig, slik at hvis du skal være sikret gevinst, bør bolig være en langsiktig investering.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din