Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Jeg trenger et ordentlig råd.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 15 år som veldig gjerne vil kjøre opp til Lett MC, men har ikke penger til lappen akkurat nå. Det haster i og med at jeg har bursdag snart. Jeg har søkt jobb over hele byen min, men har ikke fått noe svar ennå. Jeg vet at dere sikkert kommer med råd om å spørre naboen om å klippe plen og sånn, men det er ikke noe som hjelper så mye. Jeg trenger et ordentlig råd. Tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Jeg skjønner at det er frustrerende å ha søkt jobber, men ikke fått napp. Det er dessverre sånn det er, det er mange som vil ha en jobb.

Hva har du gjort for å få jobbene du søker? Har du kartlagt alle aktuelle steder du kan jobbe, ringt og snakket med lederen på forhånd, og deretter levert søknad og CV? Du kan se artiklene under svaret for hvordan skrive en god CV og søknad. Tenk også gjennom dette: Får du frem dine personlige egenskaper og kunnskaper i søknaden? Er du flink til å presentere deg/gi et godt førsteinntrykk når du ringer? Kan du bli bedre på noen av disse tingene?

Arbeidsgivere ønsker motiverte ansatte som har lyst til å jobbe der. Derfor er det kjempeviktig at du får fram hvorfor du har lyst til å jobbe akkurat der. Vis også hvordan du kan bidra. Si også noe om erfaringene dine fra utdanning, arbeidsuker på skolen, hobbyer og liknende som har lært deg noe som du kan få bruk for i bedriften der du søker jobb. Selv om du kanskje ikke har så mye jobberfaring fra før, ikke glem at også annen erfaring er viktig erfaring. Kanskje har du vært kaptein for fotballaget, sittet i elevrådet på skolen, eller annet? Hva har du lært av dine tidligere erfaringer og hvordan kan du bruke erfaringene dine i jobben som du søker? Dette må du tenke godt gjennom.

Vi har ikke så mage andre tips å gi enn at man forsøke overalt, og at det bare er å stå på til man finner en. I artiklene under svaret ser du eksempler på hvor ungdommer kan finne sine første jobber.

Masse lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du den første jobben din

Avisbud (foto: ung.no)

"Jeg vil ha en jobb, men er litt sjenert og tør ikke bare gå å spørre om jobb." Mange som aldri har hatt jobb før spør oss om hvordan de skal gå fram for å finne en jobb. Her får du noen gode tips!

Les mer

Tjene penger?

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden!

Les mer

Slik lager du en god CV

CV

Å skrive en god CV kan være avgjørende for å sikre deg jobben du ønsker. Men hvordan lager man en oversiktig og god CV? Her er våre råd.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Kredittkort med teksten \

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din