Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Kan skolen ta betalt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går på en privat vidregående skole, der skolen har pålagt oss at vi skal vaske opp på kjøkenet visse dager (altså vaske opp alt av bestikk, talerkner, glass til over 300 stk inlkludert lærerene) men hvis vi ikke gjør det så må vi betale 125.- til skolen pr måltid du ikke vasker opp, eller møter opp, det er da 2 dager etter hverandre man har oppvask, det vil si ca 4-6 ganger med oppvask spørs hvilken dager i uka. Har skolen lov til å befale betaling for dette?

Besvart 15.11.2017 00:13
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.

Dette vet vi ikke, dessverre. Det er nok bedre at noen som kan alle lovene og reglene bedre enn oss svarer på dette. 

Vi foreslår at du/dere går inn på sidene til elev- og lærlingombudet, eventuelt sidene til elevorganisasjonen, og titter der. Dere kan også kontakte dem med dette spørsmålet og høre hva de sier - det kan hende de vet hva som er lov i dette tilfellet. 

Så vidt vi vet, er det ikke lov å kreve betaling for obligatorisk aktivitet i offentlig skole, men det kan hende det er litt annerledes i private skoler, hvor det er lov å kreve en viss sum skolepenger. Det er derfor vi tenker dere kan ta det videre til instansene vi nevnte over.

Vi ønsker deg og dere lykke til uansett - bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Skoletime (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Les mer

Skoleproblemer? Få hjelp av Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen

Har læreren din lov til å stryke deg på en prøve du ikke har vært på? Elevorganisasjonen er tilgjengelig på både sms og e-post, og kan hjelpe deg med problemer du har på skolen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre