Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye skatt må jeg betale når jeg blir 18 år?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fyller 18 år i november 2018 og lurer på hvordan det er med skatt. I 2017 slapp jeg unna skatt fordi mine to jobber kom på en sum som totalt var rett under 55000 kr (som er grensa for frikort for oss under 18 dersom jeg har skjønt det riktig). Dersom jeg fortsatt tjener under 55000 kr i løpet av 2018, vil jeg måtte betale skatt når jeg blir 18 år uansett? Og hvor mye skatt? Jeg har også søkt på en jobb til, dersom jeg får denne jobben vil jeg gå over 55000 kr i løpet av året. Når begynner jeg å skatte? Begynner jeg å skatte fra januar (selv når jeg ikke har fått jobben enda), eller begynner jeg å skatte fra den måneden jeg går over grensa? Evt. hvor mye må jeg skatte (i prosent) ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvor mye skatt du skal betale er avhengig av hvor mye du tjener og hvilke skattefradrag du har. Det spiller ingen rolle om du er 16, 17, 18 eller eldre. Grensen for frikort er den samme.

Dersom du tjener mer enn frikortgrensen kan du enten bestille skattekort når frikortet utløper, eller du kan bestille et skattekort med en gang ved å oppgi hvor mye du forventer å tjene. Uansett om du velger det ene eller det andre vil den totale skatten du skal betale i 2018 for det du har tjent være lik.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Frikort og skattekort

Frikort eller skattekort? (skjermdump skatteetaten.no)

Har du en jobb må du be om frikort eller skattekort. Tjener du mindre enn 55.000,- klarer du deg med å bestille frikort, og behøver ikke å skatte.

Les mer

Selvangivelse og skatteoppgjør

Pengesedler i hånda (colourbox.com)

Hva er en selvangivelse? Må du levere, og hvor mye må du betale i skatt? Få svar på det du lurer på om selvangivelse og skatteoppgjør her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din