Hopp til hovedinnholdet

Hva er feil med forbrukslån?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Flytter hjemmefra til høsten og lurer egentlig bare på hva som er det store problemet med forbrukslån? Forstår renten er høy og at du ofte må betale 20% ekstra av hva du faktisk låner, men ellers så skjønner jeg ikke problemet? Jeg vurderer å ta opp et relativt lite på kanskje 20 000 for å kjøpe en del ting jeg trenger/har lyst på til leilighet og til garderobe. Jeg skjønner det, gjør man det en gang blir man avhengig og luksusfelle argumentet, men hvis man ikke tar opp en haug med forskjellige lån burde det jo ikke være noe problem? Som regel er det jo bare å betale noen få hundrelapper i måneden. Er det noe jeg ikke har plukket opp med forbrukslån her?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være nødvendig å ta opp et forbrukslån i enkelte tilfeller. Du får det du trenger med en gang, men du må betale mye mer for det du kjøper enn om du i stedet sparer opp beløpet på forhånd. La oss si at du tar opp et lån på 20.000 kroner. Innen du har nedbetalt lånet har du for eksempel betalt 25.000 kroner. Det betyr at hvis du hadde spart opp pengene først, så hadde du hatt 5.000 kroner mer å bruke på andre ting du ønsker deg. (5.000 er bare et eksempel. Renter og omkostninger kan bli både høyere og lavere avhengig av rentesats og størrelsen på gebyrer, og om du bruker lang eller kort tid på tilbakebetalingen.)

Det er altså mye dyrere å ta opp forbrukslån enn å spare, men det er ikke det viktigste: Mange får problemer med å tilbakebetale forbrukslånet. Noen mister jobben, får lavere inntekt eller uforutsette utgifter som gjør at de ikke klarer å betale det månedlige beløpet. Da sendes kravet til inkasso og enda flere omkostninger kommer til. Hvis du ikke klarer å betale blir det registrert en betalingsanmerkning på deg, som gjør at du får problemer med å inngå avtaler som for eksempel å kjøpe et mobilabonnement. 5% av ungdom mellom 18 og 25 år har mistet oversikten over økonomien og fått en betalingsanmerkning som gjør at de får problemer i framtiden.

Dersom du tar opp et forbrukslån må du være helt sikker på at du klarer å betale de månedlige regningene helt til forbrukslånet er nedbetalt.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva prioriterer du å bruke penger på?

Jente handler på nett (colourbox.com)

Mange opplever at de bare må ha de nyeste tingene, enten det er en mobil eller en merkejakke. Noen ganger fordi du vil selv, og andre ganger fordi det blir forventet. Men hvordan skal du prioritere med et slikt press og så mange fristelser?

Skrevet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din