Hopp til hovedinnholdet

Når starter pensjonssparingen?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en lærling på 18 år og har vært lærling i 6 måneder. Jeg lurer på når pensjonsparingen starter? Sjefen min sier at den ikke starter før man er 20, i såfall stemmer dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ordningen Offentlig tjenestepensjon (OTP) starter fra man fyller 20 år, så sjefen din har rett her. Fra du er 20 år må arbeidsgiver betale inn 2% av lønnen din som sparing til din pensjon. 

Alle som jobber og betaler skatt er medlem av folketrygden i Norge. Det betyr at du er sikret en grunnpensjon når du blir alderspensjonist eller om du blir uføretrygdet. OTP kommer i tillegg til folketrygden.

I tillegg kan du etablere egen pensjonssparing. Siden du bare er 18 år vil jeg tro at dette ikke er så aktuelt enda. Per i dag er det nok viktigere at du sparer til bolig, slik at du kan etablere deg. Kjøp av bolig og en viss nedbetaling av boliggjeld og studielån vil som regel være 1.prioritet for unge. Pensjonssparing blir mer og mer aktuelt etter hvert som man blir eldre og har mulighet for å sette av penger til pensjon.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din