Hopp til hovedinnholdet

Jeg er student, har jeg rett til økonomisk støtte fra NAV?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 18 år som går på studie andre året mitt. Livet mitt var fantastisk og supert helt til 2016 sommer så skjedde det mye rart, familen min gikk tilbake til hjemme landet. Jeg ble der ca. 10 mnd jeg kom tilbake til Norge 2017 mai, siden da har jeg bodd med faren min. Han har ikke gitt meg en eneste krone, jeg levde av og spørre penger til moren min sine venner, men når skolen startet ble det kanskje litt bedre , men øknomien min var forstatt for lite fikk 2800kr i stipend 1200kr gikk til mobil 736kr til tbane kort da hadde jeg igjen ca. 850 kr til mat, klær, osv.. det er altså alt for lite tenkte og gå til nav og søke om Øknomisk sosial hjelp jeg har ikke kjøp klær på snart to år nå og har ange regninger som skal snart gå til inkasso blant annet legeerklæring, og mobilregning :( :( livet mitt er helt surt så..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Vi forstår at det må ha vært vanskelig for deg, og at det fortsatt er vanskelig.

Siden du er 18 år, så regnes du som voksen og du må forsørge deg selv.

Dine foreldre har plikt til å være med å forsørge seg så lenge du går på videregående skole, hvis de har råd til dette. Hvis du bor for deg selv, så kan du sende inn søknad om barnebidrag til NAV. Da kan vi regne ut om du har rett til støtte fra din far mens du går på videregående skole.

Vi forstår på spørsmålet ditt at du mottar stipend fra Lånekassen. De aller fleste studenter må også jobbe deltid ved siden av skolen for å klare seg økonomisk. Det kan være en kveld eller to i uken, og i helger og ferie, for eksempel. Har du tenkt på å lete etter jobb?

Økonomisk sosialhjelp gis i utgangspunktet ikke til studenter, med mindre det er en nødsituasjon. Dette vurderes i hvert enkelt tilfelle av NAV kontoret.  Du kan kontakte oss på 55 55 33 33, tastevalg 1, for mer informasjon om økonomisk sosialhjelp. Anbefaler deg å lese artiklene vi har lagt ved, der får du også mer informasjon.

Ta gjerne kontakt med NAV Gjeldsrådgivning, enten per telefon eller chat. De kan gi deg gode råd med tanke på å unngå at regninger går til inkasso.

Du kan også snakke med våre dyktige veiledere om jobbsøk på Facebook hvis du klikker deg inn på "NAV Jobblyst".

Til slutt vil jeg tipse deg om at det kan være godt for deg å snakke med noen om hvordan du har det, det kan hjelpe deg mer enn du tror. Det kan være helsesøster eller rådgiver på skolen, fastlegen din eller andre du stoler på.

Ønsker deg alt godt videre!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Spørsmål og svar om økonomisk sosialhjelp

NAV-kontor (colourbox.com)

Vi har samlet noen spørsmål som andre ungdom har stilt til oss - om sosiale støtteordninger. Nav har svart.

Les mer

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din