Hopp til hovedinnholdet

Er student kan jeg få penger fra NAV?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 17 snart 18 år. Jeg går 2 åre vgs snart sisteåret. Jeg ligger veldig knapt økonomisk med tanke på husleie og skolepenger, går på en privatskole så må betale for å gå på skolen. Jeg får ca 3900kr i stipend med har en husleie på 3500 og skolepengene er på 1140kr så da går jeg i minus. jeg får selvfølgelig hjelp av foreldrene mine om det er krise så de hjelper meg med skolepengene og husleia av og til. Jeg jobber av og til i helgene men det blir stress fordi jeg må presse det inn når jeg ikke har skole men samtidig har en del lekser og ellers psykiske lidelser. Så jeg lurte på om det er noe jeg kan søke om innenfor skatteetaten eller NAV eller noe sånt? for å få støtte eller hjelp med økonomien. takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

Økonomisk sosialhjelp fra NAV skal i utgangspunktet ikke bidra til å finansiere høyere utdanning.  Studenter må benytte seg av stipend og låneordningene som Lånekassen har.

Dine foreldre har fortsatt plikt til å forsørge deg med det du trenger til mat, klær, tak over hodet, strøm og så videre (etter økonomisk evne), så lenge du går på videregående skole. Dette følger av Barneloven § 68. Dette gjelder også selv om du flytter på hybel.

Du bør jo også beholde den lille jobben du har ved siden av.  Det skal ikke mange kveldene/helgene i måneden før det gir deg mer penger.

Dette sier rundskriv til Lov om sosialtjenester:
"4.18.2.10 Studenter og elever
"Økonomisk stønad skal i utgangspunktet ikke bidra til å finansiere høyere utdanning. Det forutsettes at studenter sikres inntektsgrunnlag gjennom lån og stipend fra Statens lånekasse for utdanning, eventuelt gjennom egne ordninger for utenlandske studenter.
En student kan ha krav på økonomisk stønad i påvente av utbetaling fra Statens lånekasse eller i nødssituasjoner. Hvis studenten ikke har rettigheter i Statens lånekasse, kan det kreves at studiene avsluttes og vedkommende forsørger seg selv gjennom arbeid eller på annen måte. Unntaksvis vil det likevel være rimelig å innvilge økonomisk stønad, for eksempel hvis vedkommende kun har kort tid igjen til avsluttende eksamen."

Ønsker deg lykke til og ha en fin dag videre :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din