Hopp til hovedinnholdet

Er redd for at familien min ikke kommer til å ha like mye penger som før.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei:-) jeg r ei jente på 13 år. Jeg r redd for at familien min ikke kommer til å ha like mye penger som før. Mamma og pappa har brukt kjempemye penger på sommerferien vår og står i gjeld til banken. Jeg vil veldig gjerne dra dit vi skal, men jeg vil ikke at vi skal bruke så masse penger. Når vennene mine spør om vi skal dra på shopping, sier jeg at jeg har brukt opp pengene mine i lommeboka på andre shoppinger med dem (det er sant). Men da sier de bare at jeg kan spørre mamma og pappa om litt penger, men mamma og pappa har sagt at de ikke kan gi meg mer til shopping, for jeg har dratt så mange ganger. Jeg skjønner meg på dem, å vil ikke presse dem til å gi meg noe. Jeg har ikke sagt noe til vennene mine om d. Vet ikke hvordan. Hilsen meg

Besvart 05.04.2018 19:35
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er så flott at du forstår dette med penger og at man ikke kan bruke penger hele tiden. Du er moden og klok trettenåring og foreldrene dine må være veldig stolte av deg. 
Når vennene vil dra på shopping, kan du si at du ikke vil fordi du ikke har penger. Hvis de sier at du kan spørre foreldrene dine om penger, kan du svare at du ikke vil det. Du kan si at både du og dem sparer til sommerferien. 
Kanskje kan du også si noe om unødvendig forbruk, at du har alt du trenger og at du ikke forstår hvorfor man må shoppe hele tiden. Man kan ha det gøy uten å shoppe. Det å øve seg på å glede seg over det man har er også en god ting. 
Kanskje kan du også si noe om miljøvern? Det å hele tiden kjøpe nye ting øker det økologiske fotavtrykket for hver enkelt. Indikatoren økologisk fotavtrykk (ØF) måler menneskenes forbruk av naturressurser. Statistikk fra Framtiden i våre hender viser at vi kjøper rundt 70 000 tonn nye klær hvert år. Det er veldig mye. Du kan lese litt mer om dette her.
Vær stolt av deg selv. Fortsett å være sparsom. Gled deg til sommerferien. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stå i mot kjøpepresset

Ung gutt sitter på et bord for seg selv på skolen, med mange andre elever bak. Gutten har en smartphone i hånden sin og han ser ut i løse luften. (www.colourbox.com)

Har du følt deg utenfor når vennene dine har ting du ikke har? Føler du press om å kjøpe de nyeste og dyreste tingene? Her får du tips til å takle kjøpepresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din