Hopp til hovedinnholdet

Sliter veldig med angst som gjør at jeg sliter veldig med å få jobb.

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, jeg sliter veldig med angst som gjør at jeg sliter veldig med å få jobb. Får 400 i mnd av foreldre til å forsørge meg selv på. Jeg klarer ikke å leve på med 400 i måneden. Jeg kan aldri gå ut med venner for det må bruke det til mat selv. Heldogvis pga spiseforstyrrelse kan jeg leve noen dager uten mat. Prøvd i flere år og å få jobb, og har gitt opp nå. Nav sa de kan ikke støtte meg med praksispenger fordi jeg går på skole, men kan jeg ha rett til midlertidig sosialhjelp? blir 18 om noen uker, Har et utrolig dårlig forhold hjemme , men uten inntekt har jeg ikke sjans til å flytte ut. Begynner å tro jeg aldri vil få jobb eller komme meg ut. er utrolig frustert om dagen. hvis noe av dette ga mening, håper på raskt svar

Besvart 16.04.2018 10:08
 

Svar
Hei jente 17.
 
Takk for at du skrev til ung.no
 
Foreldrene dine har foreldreansvaret for deg til du er fylt 18 år. Det innbefatter blant annet at de skal sikre at du har mat, klær, en seng å sove i etc. Ingen kan leve på kr. 400 per måned i mat. 
Når man har en spiseforstyrrelse er det svært viktig at man har tilgang på nok mat. Du sliter også med angst, i tillegg til et utrolig dårlig forhold hjemme. Det er så tungt å ha det slik du beskriver. Kan du ta kontakt med kommunens Familievernkontor for hjelp? Det kan også være at du vil ha nytte av å snakke med Barnevernet i kommunen, selv om du snart blir 18 år.
 
Du skriver ikke noe om du får hjelp fra helsetjenesten. Hvis du ikke gjør det, må du få hjelp så snart som mulig. Du kan snakke med helsesøster på skolen, helsepersonell på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet her, og eventuelt svaret, hvis det er til hjelp. Lege kan henvise deg til psykolog på BUP eller VOP. Helsesøster kan følge deg opp til du får psykologhjelp. 
 
Så lenge du går på skole, så er det i utgangspunktet stipend og/eller lån fra Lånekassen du må klare deg på. Foreldrene dine har som nevnt over plikt til å forsørge deg så lenge du går på videregående skole, selv om du har fylt 18 år.
 
Når du fyller 18 år, så bør du på nytt ta kontakt med NAV for en samtale om hvilke muligheter du eventuelt har. Du kan ringe oss på 55 55 33 33, tastevalg 1.
Du finner mer informasjon om økonomisk sosialhjelp på våre nettsider.

Vi håper dette er til hjelp for deg og vi ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster og NAV, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Spørsmål og svar om økonomisk sosialhjelp

NAV-kontor (colourbox.com)

Vi har samlet noen spørsmål som andre ungdom har stilt til oss - om sosiale støtteordninger. Nav har svart.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din