Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om lønn

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er lærling innenfor helsefagarbeider, og stusser fælt på dette med lønning. Hva har egentlig en lærling krav på i timelønn på en vanlig arbeidsdag? som da får en lønn på 40%? og hvor mye tjener man vanligvis på helligdager? Kan dere gi meg svar på en del om økonomien som lærling eventuelle hvilke krav jeg har når det gjelder lønn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt.
Lønn er en avtale mellom bedrift og lærling. Om bedriften er knyttet opp til tariffavtale står det klart i denne hva du kan forvente å få i lønn. Du kan ta kontakt med lønningskontoret i bedrifter du jobber i og spørre om dette. Det er et helt ok spørsmål. Det skal også stå noe i arbeidskontrakten din om lønn. Jeg kan ikke sikkert si hva lønnen din skal være om bedriften er knyttet opp til tariffavtaler, men det pleier å være første halvår 30 % av fagarbeiderlønn, 2 halvår 40 % av fagarbeiderlønn, 3 halvår 50 % og siste halvår 80 % av fagarbeiderlønn. Om du har annen læretid enn 2 år kan det være noe ulikt.

Dersom bedriften er knyttet opp mot tariffavtale har du krav på lønn som omtalt for lærlinger i tariffavtalen. Om bedriften ikke er knyttet opp mot tariffavtale kan lønn variere i større grad, og det er i utgangspunktet ingen "minstelønn" i Norge.

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Hordaland, samarbeid med ung.no  

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din