Hopp til hovedinnholdet

Kan idrettslaget kreve penger fra personer under 18 år som "bøter"? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Er med i et håndballlag hvor vi er alt fra 16 og oppover. De har en såkalt botliste, hvor man får pengebot hvis man gjør visse ting. Jeg er da under 18, og synes at flere av dem er idiotiske. Man får bot for å ikke ha fått bot i løpet av sesongen... Da begynte vi å snakke her hjemme. Pappa mener at de ikke kan kreve penger av oss så lenge vi er under 18? Er det noen regler eller slikt på dette?

Besvart 13.05.2018 12:36
 

Svar
Hei


Slik jeg forstår det er det snakk om interne retningslinjer for ditt håndballag, og sånn sett en avtale mellom alle på laget. 

Det følger av vergemålsloven § 9 at så lenge man er mindreårig kan man ikke foreta rettslige disposisjoner eller råde over egne midler. Etter man har fylt 15 år kan man likevel disponere over penger man har tjent selv eller fått til eget bruk, jf. vergemålsloven § 12.

Strengt tatt kan det være at de retningslinjene på laget ditt innebærer en rettslig disposisjon som du ikke kan foreta på egen hånd, ettersom det forplikter deg økonomisk. Jeg skjønner ut fra det du skriver at systemet legger opp til at man får bot uansett. Men samtidig tenker jeg at det ikke vil være noe i veien for at du går med på en slik avtale, så lenge du har egne midler til rådighet som du kan betale med hvis/når du får bot. 

Tanken med den slags bøtesystem er vel at totalsummen skal brukes til noe hyggelig for hele laget på et eller annet tidspunkt. Hvis ikke alle på laget er enige om det, burde dere kanskje ta opp saken på nytt. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din