Hopp til hovedinnholdet

Har bare en forsørger. Får jeg grunnstipend da?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går andre året på videregående. Jeg lurer på det med grunnstipend. Jeg har sett på lånekassen sin tabell hvor mye (eller lite) foreldrene må tjene for at dette skal være en mulighet. Situasjonen er slik at mamma er alenemor (aldri hatt en far). Mamma tjener noen få tusen over grensen til det laveste stipendet. Men regner lånekassen med gjeld? Mamma har en ganske høy gjeld (bil, leilighet, studier etc). Derfor har vi veldig lite penger hver måned. Vi har ikke vært på noen ferier siden jeg gikk på barneskolen. Og jeg får dårlig samvittighet hver gang jeg blir invitert til bursdager, kino eller kafebesøk med venner. Mamma gir meg penger til dette, men jeg vet at hun egentlig ikke har råd. Jeg har lest at ordningen tidligere var slik at alle barn til aleneforeldre fikk et grunnstipend, uansett lønn. Har det vært sånn? Og er det en mulighet for at jeg kan forklare situasjonen, vise til utgiftene, og kanskje få et stipend? Dette problemet ødelegger hverdagen min mange dager.

Besvart 04.06.2018 14:19
 

Svar
Hei

Grunnstipendet blir behovsprøvd opp mot foreldrenes bruttoinntekt, og gjeld telles ikke med. Det betyr at dersom din mor har for høy inntekt, så får du dessverre ikke grunnstipend, selv om utgiftene til lån er høye.

Grunnstipendet har alltid vært behovsprøvd opp mot foreldrene sin inntekt, og det har aldri vært slik at de med aleneforeldre automatisk har fått stipend, men reglene var annerledes før, noe som gjorde det litt lettere for mange å få grunnstipend før en det er nå.

 

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

LÃ¥nekassen-logo

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for utdanningsstøtte i vårsemesteret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din