Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om sparing

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nå begynt å jobbe litt, noe jeg skal fortsette med nå når skolen begynner... jeg tenker nå å begynne å spare, men vil vente med å spare på bsu til neste år ettersom det er da jeg begynner i fast jobb og jeg har fått forståelse av at bsu er lurest å spare penger på når man har fast jobb. Hva slags sparekonto bør jeg opprette? Jeg tenker å spare rundt 500kr i måneden, + eventuelt overskudd i måneden. Og er det sånn at man må skatte av det man sparer? Eventuelt, er det en max grense på hvor mye man kan spare uten å skatte av det? På forhånd, takk!

Besvart 17.08.2018 15:36
 

Svar
Hei

Den største fordelen med BSU er at du får redusert den skatten du eventuelt betaler på inntekt med 20% av det du sparer. Dersom du tjener mindre enn frikortgrensen i år, får du ikke utbygge av skattefradraget. Da kan det være lurt å vente med å spare i BSU til du begynner å betale skatt.

Det er lurt å spare et fast beløp på en vanlig sparekonto. Du kan ta kontakt med banken din og få opprettet en sparekonto med fast trekk fra lønnskontoen din. Dersom du bestiller nettbank samtidig, kan du selv overføre penger mellom kontiene dine og betale regninger hvis du har det.

Du kan sjekke hvilke banker som tilbyr den beste sparerenta på Finansportalen.no

Du må ikke skatte av det du sparer, men du må betale 23% skatt av den renteinntekten du får av banken på sparepengene dine. Du må betale formuesskatt på sparepenger over ca 1,5 millioner kroner.

Lykke til med jobbingen!

 

 

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rettigheter når du jobber

Jente og gutt jobber sammen (colourbox.com)

Feriepenger, arbeidskontrakt og lønn er bare noen av rettighetene du har når du jobber. Her er en oversikt over hva du har krav på som ansatt.

Les mer

Sparetips til deg med slunken lommebok

Sparegris (colourbox.com)

Dårlig råd? Eller forsvinner pengene mellom hendene på deg? Det finnes mange billige og gratis alternativer du kanskje ikke visste om.

Les mer

Kjøpe bolig? Så lenge må du spare

Bygård i Oslo (foto: ung.no)

Du tenker kanskje ikke spesielt mye på at du en gang skal kjøpe din egen bolig? Likevel kan det faktisk være veldig lurt å starte sparingen allerede nå. Sjekk hvor lenge du må spare for din boligdrøm!

Les mer

Spar til egen bolig med BSU

Kjøper hus (colourbox.com)

BSU er en forkortelse for boligsparing for ungdom. Men hvilke fordeler får du egentlig, og hva kan du bruke sparepengene til?

Les mer

Er du økonomisk bevisst?

Økonomi (colourbox.com)

Vil du flytte for deg selv? Vet du nok om hvor mye lånet koster eller hva som skjer med husleien om en i kollektivet flytter? Test deg selv og finn ut om du er klar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din