Hopp til hovedinnholdet

Har en fattig gutt i klassen. Hva kan jeg gjøre for han?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hva man skal si når noen innrømmer at familien deres er fattige? Jeg har en gutt i klassen som pleier å si at de er fattige, men ingen tenker noe særlig over det. Men i dag sa han til meg at grunnen til at han har så langt hår er at han må vente til familien får litt mer penger, og at han bare får spille i helgene, og da bare tre timer. Jeg vet ikke så mye om han men foreldrene er skilt og han bor hos faren sin. Hva bør jeg gjøre? Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe han? Han er ganske utadvendt men virker han ekstra desperat siden han sier det til alle sammen?

Besvart 01.10.2018 14:31
 

Svar
Hei

Takk for at du skrive inn til ung.no

Noen barn har foreldre som ikke har så mye penger, og som må prioritere hardt for å få hendene til å møtes. Denne gutten høres ut som han er klar over det. Jeg tenker ikke at han er desperat fordi han forteller at de er fattige. Kanskje ønsker han å være åpen om det slik at han slipper å lyve om ting som han kanskje ikke kan være med på eller ting som gjør at han må prioritere anderledes. 

Fattigdom i Norge handler veldig ofte om å være utelukket fra å delta på arrangementer, sportsaktiviteter og andre ting fordi man ikke har penger til det. Dette fører også til begrensninger i de muligheter man har til å påvirke sin egen livssituasjon, og til å ta sine egne valg.

Neste gang han forteller deg/dere det kan du ta en prat med han. Kanskje du kan spørre han hvordan det føles? Vær hyggelig og inkluder han selv om han og hans familie ikke har råd til alt det dere andre i klassen har. 

Jeg tenker at det du kan gjøre er å vise han akkurat den samme respekten som man viser alle andre klassekamerater. Han ønsker nok å være akkurat like mye inkludert selv om man ikke har råd til å gjøre alt som alle andre i klassen. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din