Hopp til hovedinnholdet

Må jeg betale tilbake stipendet mitt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei jeg bare lurte på om lånekassa er gratis? jeg har hat en velig ekel følelse om at jeg har nødt til og betale tilbake! i og med at vi har velig dårlig økonomi hjeme. jeg bor kun med pappa. og han tjener bare rundt 20.000kroner i månden pluss lit ekstra av ekstrajobb, barnebidrag. jeg er redd for at lønne kasse skal slakte lommeboka til pappa. jeg fikk 36.000kr hvis jeg må betale tilbake har dere et tips til hva jeg kan gjøre for å hjelpe pappa med og tjene ekstra penger?

Besvart 08.10.2018 10:36
 

Svar
Hei


Når du får støtte i fra Lånekassen til videregående utdanning, så kan du skille mellom stipend og lån.

Stipend er penger som du får, og som du ikke behøver å betale tilbake. Det aller meste av støtte du kan få på videregående er stipend.

Lån er penger som du må betale tilbake. På videregående så får man bare lån dersom man er over 18 og bor borte i fra foreldrene, eller man går på en privatskole der man betaler skolepenger. 

Når du søker om støtte, så velger du selv om du kun søker om stipend eller om stipend og lån.

Dersom du er usikker på om du har fått lån eller stipend så kan du ta en titt på vedtaksbrevet. Der står det listet opp hva du har fått, og det er lett å se hva som er stipend og hva som er lån.

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Grunnstipend på videregående

Støtte eller ikke?

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Formålet med grunnstipendet er at alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomiske situasjon.

Les mer

Når foreldrene har dårlig råd

Tom lommebok (colourbox.com)

Mistenker du eller vet du at foreldrene dine sliter økonomisk? Da er du ikke alene. Her har vi samlet noen spørsmål og svar om tips til hva du kan gjøre hvis foreldrene dine har dårlig råd.

Av Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din