Hopp til hovedinnholdet

Nærsynthet

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ganske dårlige syn, - 5,5 for å være spesifikt og det er veldig dårlig. Jeg kjenner nesten ingen som har så dårlig syn som meg og det plager meg veldig. Mamma sier alltid at det er det at jeg er på telefonen mye og sånt. Men jeg har vært mindre på telefon i siste månedene og styrken min øker konstant hele tiden. + mamma sliter litt med økonomien sin siden hu er alenemor og betaler sånn 7000kr for hver gang synet mitt går opp. Er det noe jeg kan gjøre for å eventuelt forbrede synet mitt eller ikke bli nærsynt igjen?

Besvart 10.10.2018 22:47
 

Svar
Hei

dette kan du ikke noe for. Noen av oss er nærsynte, slik er det bare. Det er fordi øyet ditt er akkurat slik det er. Noen av oss er nærsynte og noen av oss hører dårlig. Hos nærsynte som deg er øyeeplet litt langt slik at synsstrålen ikke treffer helt perfekt på netthinnen bak i øyet. Derfor trenger du briller eller linser. Siden du har vært barn og nå er ungdom vokser du. Det gjør også øyet, og da har du blitt mer nærsynt, for så og kanskje senere igjen bli mindre nærsynt. 

Jeg vil anbefale deg å oppsøke fastlegen din for å bli henvist til en øyelege. Deretter kan du fortsette kontroller i vanlig brillebutikk, hos en optiker. Øyelegen kan fortelle deg om du kan ha rett til gratis briller og kontaktlinser. Siden du er under 16 år betaler du ingenting hos leger. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din