Hopp til hovedinnholdet

Tips til å spare penger

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sparer penger til både tv og en veske som jeg har ønsket meg i lang tid. Har en jobb hvor jeg tjener helt greit i forhold til alderen min. Men jeg lurer på om dere har noe tips til hvordan jeg kan spare! Har prøvd å lage budsjett men det er litt vanskelig siden jeg ikke har en fast lønn per måned, men har dere noen tips og triks til hva jeg kan spare penger på. Tv-en er allerede forhåndsbestilt så her er det bare å spare.

Besvart 11.01.2019 09:44
 

Svar
Hei

Som du skriver kan det være vanskelig å sette opp et budsjett når du ikke vet hvor mye du kommer til å tjene. Budsjettet består av inntekter og utgifter. For å få kontroll over økonomien kan det være nyttig å sette opp en oversikt over hva du bruker penger på over tid, dvs. utgiftene i budsjettet. Jeg vil derfor anbefale det å notere alt du bruker penger på over en periode; beløp og hva du har kjøpt. Kanskje vil du da oppdage sider ved forbruket ditt som du vil ønske å gjøre noe med? Det vil kanskje si å unngå småkjøp som i utgangspunktet ikke krever så mye penger. Visste du at dersom du bruker 20 kroner per dag utgjør det 7.300 kroner på ett år?

Et annet råd (som du kanskje kjenner allerede) er å unngå å handle på de dyreste stedene. En brus er for eksempel mye billigere i butikk enn i kiosk eller på bensinstasjon. Matpakke vil spare deg for daglige utgifter til lunch.

Det viktigste er nok likevel at du er bevisst hva du bruker penger på og hvor mye disse kjøpene utgjør over tid. Da får du et bedre grunnlag for å prioritere hva du vil bruke pengene dine på.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan sette opp et budsjett?

Kalkulator og blyant (colourbox.com)

Lær hvordan du setter opp et godt budsjett, og få tilbake kontrollen over pengene dine.

Les mer

Hva betyr de økonomiske ordene?

Jente gjør lekser (colourbox.com)

Arbeidsledighet? Inflasjon? Bruttonasjonalprodukt?

Det er ikke lett å forstå de økonomiske ordene, men det kan være viktig. Få en oversikt og en forståelig forklaring på noen av dem her!

Les mer

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din