Hopp til hovedinnholdet

Finansiering av båt

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og 2 kompiser ønsker å kjøpe en båt sammen. La oss si båten koster 90.000kr. Kan jeg da be om lån på 30.000kr med "egenkapital" på 60.000kr som er fra kompisene mine som også skal gjøre det samme. Er det tillatt å gjøre på den måten?

Besvart 06.02.2019 11:37
 

Svar
Hei

Dere kan alle tre ta opp hvert deres forbrukslån på 30 000 for å finansiere en kjøpesum på kr 90 000 for båten. Som sameiere bør dere lage en avtale om eierskap og ansvar for drift og driftsutgifter.

Ved opptak av forbrukslån er det ikke krav om egenkapital. Dere får i så fall hvert deres lånebeløp inn på egen konto og overfører hvert deres beløp til dekning av hele kjøpesummen.

Hvis det er selgeren av båten som ordner deler av finansieringen mot pant i båten, vil dere ikke få mulighet til å låne 30 000 hver til en kjøpesum på 90.000. Men også her er det mulig å ta opp et forbrukslån. Dersom man låner først og overfører et egenkapitalbeløp fra egen konto, vil ikke mottakeren vite om beløpet stammer fra et lån eller er oppsparte midler.

Forbrukslån er dyrt! Høye renter og månedlige gebyrer gjør at dere må tilbakebetale et mye høyere beløp enn det dere låner. Dersom du ikke klarer å betale alle månedlige terminer når de forfaller, risikerer du purregebyrer og inkassogebyrer, som gjør lånet enda dyrere. Mange unge opplever at forbrukslånet går til inkasso. Dette innebærer at det registreres en betalingsanmerkning, som kan gjøre det umulig å få lån eller å få inngå avtaler om for eksempel mobilabonnement i framtiden.

Jeg vil derfor råde deg til å tenke deg godt om før du tar opp et forbrukslån.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din