Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få grunnstipend?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 16 som har vansker i henhold til økonomi på hjemmebane. Jeg bor alene sammen med mor og halvbror (8 år). Mor har fullt og helt økonomisk ansvar for oss begge, uten hjelp fra noen av fedrene våre. Jeg har også to halvsøsken på farssida, som er i en lignende situasjon. Jeg søkte etter grunnstipend første gangen i høst, dette gikk ikke gjennom. Jeg søkte nylig for andre gang og dette gikk heller ikke gjennom. Grunnen til dette er at den samlede inntekten til mor og far er for høy til at jeg skal ha krav på ekstra. likevel sitter jeg og igjen uten bidrag (barnebidrag/økonomisk støtte) fra far og vansker i forhold til økonomien hjemme. Jeg får ingen oppfølging, og det er lite råd å få fra skolerådgiver, helsesøster, e. l. Det jeg er ute etter er råd. Er det noen mulighet for meg å få grunnstipend likevel? isåfall, hvem kan jeg ta kontakt med? Hva kan jeg gjøre? Mvh. Jente, 16

Besvart 11.02.2019 15:53
 

Svar
Hei


Det er leit å høre at dere har det vanskelig økonomisk.

Grunnstipendet blir behovsprøvd opp mot begge foreldrene sin inntekt, siden begge foreldrene har et økonomisk ansvar. Det skal mye til for at Lånekassen kan se bort i fra inntekten til en av foreldrene, men det kan skje i noen tilfeller. Det gjelder dersom:

  • forsørger er i frivillig eller tvungen rettslig gjeldsordning eller utenrettslig gjeldsordning
  • forsørger mangler bidragsevne og dette er dokumentert fra Nav
  • søkeren ikke kan få tilskudd av forsørgerne av særlig tyngende sosiale grunner    Nå vet ikke vi om noen av disse tingene passer med din situasjon, men siden du nevner at far ikke betaler bidrag, så kan det hende at at en eller flere av disse gjelder for deg. Du kan lese mer om dette på Lånekassen sine hjemmesider.                                                                       

Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer

Familier med dårlig råd kan få støtte til aktiviteter

Fortvila gutt i sofaen (colourbox.com)

I Norge skal du ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og gå i bursdag, selv om foreldrene dine har en vanskelig økonomi.

Les mer

Grunnstipend på videregående

Pult med skrivesaker (colourbox.com)

Grunnstipendet skal være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi. Alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din