Hopp til hovedinnholdet

lurer på om foreldrene mine kan ta tingene mine

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg lurer på om foreldrene mine kan ta tingene mine. Foreksempel telefonen min. Vid jeg har kjøpt det med mine egne penger.

Besvart 10.04.2019 10:23
 

Svar
Hei

Foreldrene dine har et ansvar for deg frem til du er 18 år, og de kan derfor ta en del bestemmelser over deg. 

Foreldrene dine kan blant annet ta mobilen din når du skal legge deg for å passe på at du får nok søvn. De kan også ta den så du får gjort lekser eller andre ting du må prioritere på et tidspunkt. Uansett så må de snakke med deg om dette. 

Hvis foreldrene dine tar mobilen din for å sjekke hva som er på den, skal de ha en veldig god grunn for det. Foreldre skal ikke rote eller snoke i barna sine ting med mindre de har grunn til bekymring. Det kan for eksempel være at de er bekymret for at du driver med rus, mobber, blir mobbet eller er involvert i noe kriminelt eller alvorlig. 

Hvis foreldrene dine tar mobilen din fordi du har brutt regler, må det være klart for deg at det kan skje. Det betyr at hvis de tar den som straff skal det være klare regler som alle kjenner til og så skal du vite hva som skjer hvis du bryter disse reglene.

Les også artiklene nedenfor om tips til å snakke med foreldrene dine. Kanskje dere sammen kan finne ut av dette. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din